Zorgen

Quint helpt zijn medewerkers om vitaal te blijven en een goede balans tussen werk en privé te onderhouden. Bijvoorbeeld met voeding en beweging, zingeving en een goede relatie met collega’s en de werkomgeving. Zo is iedereen energiek, gemotiveerd en veerkrachtig.

Ontwikkelen en zorgen horen bij elkaar

Quint consultants hebben een eigen ontwikkelcoach binnen Quint. De ontwikkelcoach is een van de specifiek voor deze rol betrokken Quint collega’s. De coach ondersteunt de ontwikkeling van Quinters als professional over opdrachten heen. De coach is iemand die de Quinter scherp houdt, met hem/haar meedenkt maar ook helpt als een Quinter vastloopt. Door onze eigen mensen in te zetten als coach, laten we het leren informeel en dicht op de werkplek plaatsvinden. Onderwerpen waarbij een ontwikkelcoach kan helpen zijn bijvoorbeeld:

  • Het scherp krijgen van de ontwikkelvraag op professioneel gebied;
  • Het vertalen van de ontwikkelvraag naar concrete ontwikkeldoelen en OKR’s ;
  • Het vertalen van de feedback uit de peerevaluatie naar concrete ontwikkeldoelen;
  • Spiegelen & sparren over voortgang op de ontwikkelvraag & -doelen, (eventueel) aan de hand van specifieke kennis van de coach;
  • Ondersteunen in het bepalen wat voor de Quinter belangrijk is in het werk en wat hij/zij nodig heeft om vooruitgang in zijn/haar ontwikkeling te boeken;
  • Meedenken als hij/zij vastloopt in het werk (opdracht);
  • Hulp bij het realiseren van ambities en passies.

De coach heeft een actieve rol om een vinger aan de pols te houden. Hij of zij vraagt door als dat nodig is, zodat we op tijd signaleren als de balans kwijt is. De ontwikkelcoach weet bij wie je met welke vraag het beste terecht kunt binnen onze organisatie en verwijst de Quinter daarnaar. Naast de ontwikkelcoach houden natuurlijk ook de lead consultant en andere collega’s een vinger aan elkaars pols door bijvoorbeeld regelmatig te vragen hoe het met iemand gaat, en door op tijd een signaal af te geven wanneer er zorgen ontstaan over iemands welzijn. Practice Leads en andere leidinggevenden zoeken graag naar een oplossing in allerlei soorten en maten: minder nevenactiviteiten, een kortere reistijd naar een opdrachtgever dichter bij huis of een doorverwijzing naar een coach.

“Toen de kinderopvang in maart dichtging door de coronamaatregelen, zaten we thuis wel even met onze handen in het haar. Mijn vrouw heeft als psychologe een vitaal beroep, dus haar werk ging voor. Dit betekende dat ik er op maandag en dinsdag moest zijn voor ons zoontje van bijna twee, die ook nog eens continu oorontsteking had. Met klanten bellen? Focussen? Onmogelijk met een peuter die zichzelf hooguit een half uurtje kan bezighouden! Productief zijn lukte amper, dus ik legde mijn situatie voor aan Quint. Gelukkig stelden ze meteen voor zorgverlof op te nemen, wat ik uiteindelijk acht dagen gedaan heb. Dit in combinatie met zeven vakantiedagen was precies genoeg om de eerste lockdown te overbruggen. Superfijn dat Quint meedacht en me niet onder druk zette, wetende dat de organisatie destijds zelf ook in lastig vaarwater zat.

"Superfijn dat Quint meedacht en me niet onder druk zette"

Wat dat betreft is het echt geven en nemen hier. Omdat ik het hele jaar door vaak genoeg dat stapje extra zet, is even wat minder hard werken niet direct een probleem. En mijn zoon? Die heeft inmiddels buisjes én mag weer naar de opvang. Gelukkig!”

Iman Haghighirad

consultant

Jezelf kunnen zijn, dat is Quint

Er staan geen regels op papier voor de vertegenwoordiging van minderheidsgroepen, evenmin zijn er regels op het gebied van inclusiviteit. Quinters werken en hebben plezier met (nieuwe) Quinters ongeacht iemand zijn of haar afkomst, achtergrond of voorkeur. Centraal bij Quint staat de ontwikkeling van de unieke, persoonlijke talenten van alle Quinters. Zonder dat het begrip ‘diversiteit’ hier expliciet is uitgewerkt, worden bestaande verschillen tussen mensen overal positief in meegenomen. De kernwaarden die we hebben geformuleerd benadrukken de oprechte interesse in de ander, zowel de overeenkomsten als de verschillen en hoe we hier juist van en met elkaar van kunnen leren.

Vitaliteitsdagen

Jaarlijks organiseren we diverse vitaliteitsdagen met verschillende thema’s. Alle Quinters kunnen daaraan deelnemen. De afgelopen jaren hebben we die dagen op allerlei manieren vormgegeven. Bijvoorbeeld met werkplekinstructies, workshops energiemanagement en gezonde voeding, een presentatie over de Lab of Life-training, yogasessies en stoelmassages. De vitaliteitsweek in november 2020 heeft volledig online plaatsgevonden. Hierin zijn kantoor yogasessies aangeboden en verschillende sessies georganiseerd rondom de thema’s voeding, beweging en balans (zie ook de flyer). Alle Quinters hebben thuis een Dynaband ontvangen om oefeningen te kunnen doen, en ontvingen in de vitaliteitsweek dagelijks tips en filmpjes over bijv. de thuiswerkplek en gezonde recepten. In het voorjaar van 2021 zal de volgende vitaliteitsweek plaatsvinden. Hierin zal weer aandacht besteed worden aan thema’s voeding, beweging en ontspanning.

PMO/Gezondheidsonderzoek

Quint heeft een nieuwe samenwerkingspartner voor Arbodienstverlening: Arbobutler (onderdeel van Enrgy in business group). Met deze partner wordt voor het komende jaar invulling gegeven aan het PMO (preventief medisch onderzoek). Alle Quinters hebben de mogelijkheid om hieraan deel te nemen. Dit vrijwillige onderzoek wordt betaald door Quint en bestaat uit een online vragenlijst met individuele vervolgonderzoeken wanneer dit geïndiceerd is.De Quinter ontvangt een rapportage met de uitkomsten en adviezen over zijn of haar fysieke en geestelijke gezondheid en levensstijl.

Werk-privé balans en mentale gezondheid

In samenwerking met onze arbodienstverlener en andere partijen bekijken wij hoe wij blijvend aandacht kunnen geven aan het thema werk-privébalans, werkdruk en stress. Het preventief consult bij de werkvermogenspecialist wordt actief onder de aandacht gebracht en hiervan wordt ook gebruik gemaakt. Quinters kunnen volledig anoniem in een online consult met de werkvermogenspecialist zaken bespreken die de werk-privébalans of het werkvermogen nadelig beïnvloeden.

(Zorg)verlof

Zorgen voor elkaar is belangrijk. Als Quinters de zorg voor een naaste op zich moeten nemen, kunnen zij gebruikmaken van een aantal wettelijke verlofmogelijkheden. Wij informeren en adviseren uitgebreid over kort en langdurig zorgverlof en kijken ook naar andere behoeftes en hoe we die kunnen faciliteren. Uitgangspunt is dat we elkaar de ruimte en tijd geven om hun zorgtaak op zich te nemen zonder enige druk vanuit Quint. Naast de wettelijke regelingen kan elke Quinters sowieso ieder jaar de keuze maken uit een fulltime of parttime dienstverband, en ook is het mogelijk om extra vakantiedagen bij te kopen.

“Moe, moe en nog eens moe. Het was zomer 2019 en ik voelde dat er iets niet klopte. Mijn dochter was ’s nachts wel eens wakker, maar daar kon dit toch niet van komen? De dokter bevestigde mijn vermoeden: een traag werkende schildklier. Uiteindelijk heb ik er een jaar uit gelegen, inclusief periodes van opbouw en terugval. Deze week werk ik voor ’t eerst weer 40 uur. Ik heb warempel nog energie over om ’s avonds te hardlopen! In het afgelopen jaar is Quint een grote steun geweest. Ik werd meteen serieus genomen en in onze tweewekelijkse call maakten ze steeds duidelijk dat mijn gezondheid vóór werk ging. Er is zelfs een moment geweest dat ze me afremden toen ik te snel wilde.

‘Niemand heeft er iets aan als jij werkt en vervolgens thuis bekaf bent en niets meer met je gezin kan doen’, zeiden ze. Zelfs de directeur sprak me aan dat ik mijn tijd moest nemen. Ook nu ik weer volledig aan de slag ben, vragen ze regelmatig hoe het gaat. En van de week kreeg ik een bos bloemen om mijn herstel te vieren. Ik werk hier nu ruim vijf jaar en ondanks mijn ambitie en groeidrang zit ik nog steeds op mijn plek. Quint zorgt namelijk niet alleen voor je als je ziek bent, ook voor een gezonde dosis ontwikkeling wordt gezorgd. Als ik morgen met een idee kom en ik kan het onderbouwen, dan weet ik zeker dat ze er iets mee gaan doen. Nee, ik ben het nog niet moe hier!”

"Niemand heeft er iets aan als jij werkt en vervolgens thuis bekaf bent en niets meer met je gezin kan doen"

Pamela Verkijk

consultant

Thuiswerken

Thuiswerken kan en mag altijd. Het enige wat we van je vragen is dat je goed bereikbaar blijft en ons vertelt waar je die dag werkt. Daarnaast is het belangrijk om ook thuis een gezonde, veilige werkplek in te richten. Momenteel zijn we aan het bekijken of we via een vaste financiële thuiswerkvergoeding Quinters tegemoet kunnen komen, zodat iedereen in staat is een goede werkplek te creëren. Vanuit Quint zijn daarnaast beeldschermen en toetsenborden beschikbaar gesteld en kan kantoormeubilair worden geleend. De preventiemedewerker is aanspreekpunt voor Quinters voor een gezonde en veilige werkplek. De preventiemedewerker geeft informatie en voorlichting over het ergonomisch inrichten van de werkplek en het gebruik ervan. Per e-mail worden regelmatig tips gedeeld. Nu thuiswerken de norm is geworden is voor Quinters de thuisomgeving ook de werkomgeving geworden. Dit heeft in elke woonsituatie, alleen, samenwonend of met een gezin impact. Om de sleur, spanningen of muren die op je af komen even te doorbreken heeft Quint in de maanden december, januari en februari drie luxe lodges aan het water gehuurd en beschikbaar gesteld. Alle Quinters kunnen hier met hun partner, vriend/in, gezin, collega genieten voor een verblijf in het weekend of doordeweeks.

Vitaliteit als basis voor (werk)geluk - training

Wat zou jij graag anders willen gaan doen? Vaak komen de ideeën wel, maar is het lastig om hiermee aan de slag te gaan. Via The Lab of Life kan iedere Quinter een vitaliteitstraining krijgen om individuele waarden en doelen te vertalen naar praktische en blijvende veranderingen in hun (dagelijkse) leven. Aan het einde van de training hebben Quinters een concreet handelingsperspectief om zelf een gezonde energiebalans in stand te houden.

Samen sporten

Quint houdt van bewegen. We doen in teamverband mee met allerlei sportieve evenementen, zoals de Dam tot Damloop, Mudmasters en bedrijvenvolleybal. We organiseren zelf ook sportieve evenementen voor medewerkers en klanten, zoals golftoernooien, wielrentochten en een jaarlijkse skitrip. Quinters organiseren ook bootcamps voor hun collega’s op de maandagavond. Iedereen mag meedoen! Quinters dagen elkaar uit om mee te doen met Fit Challenge. Klik hier en hier voor voorbeelden hiervan.

Vergoeding voor sporten

Omdat Quint sporten zoveel mogelijk wil stimuleren, wordt hiervoor jaarlijks een budget ter beschikking gesteld van 240 euro per medewerker. Quinters kunnen voor dit bedrag sportgerelateerde activiteiten declareren. Niet alleen een abonnement op een sportvereniging of sportschool, maar alles wat met sporten te maken heeft. Dus ook hardloopschoenen, sportkleding of fietsaccessoires.

(Health)coach

Quinters die behoefte hebben aan extra ondersteuning op het gebied van gezondheid, voeding, levensstijl of andere persoonlijke aangelegenheden kunnen worden doorverwezen naar een (health)coach. Zo leer je wat jij nodig hebt om het beste uit jezelf te halen.

Gezonde voeding op kantoor

Stafmedewerkers en flexwerkers die op kantoor zijn, hebben de mogelijkheid om te lunchen met verse soep, salades en dagelijks variërende gerechten in de kantine. Daarnaast zijn door ons hele pand fruitmanden te vinden met afwisselend fruit en groenten.

Ergonomische en dynamische werkplekken op kantoor

Alle vaste kantoormedewerkers hebben een gezonde, veilige werkplek. Meer dan de helft van onze flexwerkplekken zijn voorzien van ergonomische bureaus en stoelen. Actief en dynamisch werken is bij Quint de nieuwe trend. Afwisselend zittend en staand werken houdt ons fit en voorkomt rugklachten. Genoeg gestaan of gezeten? Pak dan een fiets, bal of wiebelkruk.

Collectieve ziektekostenverzekering

Quint heeft een collectief contract afgesloten voor ziektekosten bij zorgverzekeraar CZ. Dat betekent minder kosten en betere polisvoorwaarden. Op de basisverzekering ontvangen Quinters 3,5 procent korting en op de aanvullende verzekeringen maar liefst 10 procent.

“Thuiswerken was het advies dit jaar, dus thuiswerken werd het. Ook bij ons. En waar me dat in het begin nog prima afging, was ik toch blij dat ik in de zomer weer eens per week naar kantoor kon. Die routine, heerlijk! Je kunt je dus voorstellen dat ik baalde toen de tweede lockdown me weer fulltime naar huis stuurde. Sterker nog: het viel me erg zwaar. Aan het werk gaan? Mezelf concentreren? Het lukte simpelweg niet. Wat was er toch met me aan de hand?

" ’s Morgens van huis gaan en ’s avonds thuis komen, dát werkt voor mij. "

Na een mailtje aan HR ging al snel de telefoon. We spraken af voor een kop koffie en kwamen tijdens een goed gesprek tot de conclusie dat ik ritme nodig had. Ik mocht weer een paar dagen per week naar kantoor en daarnaast ging ik één dag bij mijn broer thuis zitten werken. ’s Morgens van huis gaan en ’s avonds thuis komen, dát werkt voor mij.

Doordat we bij Quint vanaf dag één van de crisis open communiceren met elkaar - zowel over de financiële situatie van Quint als over de individuele uitdagingen in deze tijd - voelde ik me veilig genoeg mijn probleem aan te kaarten. Een keer minder billable zijn? Is niet erg. Het ging erom dat ik weer lekker in mijn vel kwam te zitten.”

Emma Erkelens

consultant

Elkaar ondersteunen

Iedereen heeft wel eens te maken met moeilijke en soms ingrijpende gebeurtenissen. Bijvoorbeeld door langdurige ziekte, een burnout, scheiding of het overlijden van een naaste. Tijdens deze moeilijke situaties staan we voor onze Quinters klaar.

Stress en burnout

Vooral directe collega’s hebben een belangrijke rol in het herkennen van stress en psychische klachten bij collega’s. De meeste Quinters werken bij klanten en zijn daarom niet dagelijks zichtbaar voor hun leidinggevende of de HR-afdeling. Zorgen over een collega kunnen worden gemeld bij de leidinggevende/practice lead, HR, een preventiemedewerker of vertrouwenspersoon en natuurlijk de collega zelf. Als iemand kampt met overspannenheidsklachten, is een periode van rust en afstand belangrijk. Pas dan is het tijd om samen een plan op te stellen met het doel om de balans terug te vinden. Re-integratie wordt vanuit Quint begeleid door de leidinggevende/ practice lead, bedrijfsarts en de HR-manager. Zij hebben veel contactmomenten met de Quinter en bespreken altijd met elkaar welke acties er worden genomen. Quint werkt samen met een coachbureau waarnaar medewerkers via HR kunnen worden verwezen. Je ziet nu dat een coach voornamelijk wordt ingezet wanneer er al problematiek bestaat die leidt tot verzuim of uitval. Als het zover komt dat een medewerker niet meer kan werken kan dit een groot gevoel van persoonlijke teleurstelling of een gevoel van falen bij de medewerker geven. Eigenlijk wil je als werkgever eerder interventies of ondersteuning bieden die ervoor zorgen dat iemand met wat aanpassingen goed kan blijven functioneren. Wij onderzoeken daarom de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier consulten bij een psycholoog aan te bieden. Medewerkers kunnen (indien gewenst anoniem) op kosten van Quint 3 keer per jaar een psycholoog consulteren. Dit kan bij problemen die worden ervaren op werkgerelateerd of op niet-werkgerelateerd vlak. Wanneer verdere begeleiding nodig is kan dit zonder wachtlijst worden gerealiseerd. Het doel van deze consulten is om Quinters preventief hulp en tools aan te reiken ter voorkoming van verergering van problemen die zouden kunnen leiden tot uitval door overspannenheid en burn-out.

Preventiemedewerker

Een van onze HR-medewerkers is aangesteld als preventiemedewerker. Zij volgt de ontwikkelingen en risico's op de werkvloer en adviseert waar nodig het MT en de OR, met als doel ziekteverzuim als gevolg van het werk te voorkomen.

Doorbreek de sleur in Coronatijd!

Quinters die langdurig ziek zijn, houden tijdens hun afwezigheid contact met hun leidinggevende, HR en met een vaste werkvermogenspecialist of bedrijfsarts. In deze begeleiding staat persoonlijke aandacht centraal. Door de werkvermogenspecialist en de bedrijfsarts wordt gebruik gemaakt van het huis van werkvermogen. Dit model is ontwikkeld door de Finse professor Ilmarinen, die uit onderzoek concludeerde dat werkvermogen een cruciale basisvoorwaarde is voor het welbevinden van werknemers. Het model geeft de relatie weer tussen de individuele, organisatorische en sociale dimensies van werkvermogen. Het Huis van Werkvermogen is opgebouwd uit een viertal verdiepingen, namelijk: gezondheid, competenties, normen en waarden en werkomstandigheden. Voor een goed werkvermogen is het van belang dat de verschillende verdiepingen in balans zijn.

Loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid

Bij arbeidsongeschiktheid zorgt Quint de eerste twee jaar voor doorbetaling van het loon. Het eerste jaar volledig, het tweede jaar 70 procent. Na deze twee jaar arbeidsongeschiktheid kom je in aanraking met de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Quint heeft voor alle Quinters een aanvullende regeling afgesloten. We vinden het belangrijk dat onze medewerkers door moeten kunnen gaan met hun leven.

Overlijden

Een groot aantal Quinters heeft de afgelopen jaren iemand in zijn of haar naaste omgeving verloren. In ons personeelhandboek staan de basisregelingen beschreven, maar soms is het standaardaantal verlofdagen niet genoeg. Iedereen mag de tijd nemen die nodig is om te rouwen. In overleg met de leidinggevende/practice lead en de HR-afdeling kijken we hoe we hier invulling aan kunnen geven. Ook hier is persoonlijk contact belangrijk. Zo kunnen we op tijd inspringen als het niet goed gaat en er meer zorg en aandacht nodig is.

Vertrouwenspersonen

Binnen Quint wordt veel waarde gehecht aan professionaliteit, kameraadschap en daarbij het geven en ontvangen van feedback. Quinters die onverhoopt te maken krijgen met ongewenste gedragingen kunnen dit bespreken met een vertrouwenspersoon. Quint heeft vier interne vertrouwenspersonen (zowel mannelijk als vrouwelijk) en een externe vertrouwenspersoon die hiervoor beschikbaar zijn.

“Half april ben ik in een burn-out beland. En dat is taai! Na zes weken thuis te hebben gezeten, ging ik opbouwen. in eerste instantie ging dat goed, maar gaandeweg bleek toch dat ik te snel ging. Terwijl ik aan het opbouwen was, kwam in de herfst toch weer het gevoel dat het me allemaal te veel was weer terug en liep een en ander weer vast in mijn hoofd. Inmiddels ben ik weer 60% aan het werk. En al zou ik liever al helemaal hersteld zijn, ik moet accepteren dat na twee stapjes vooruit weer een stapje terug volgt.

Enerzijds doet het thuiswerken door corona me geen goed. Ik ben iemand die fysiek contact prefereert boven de webcam en van en naar mijn werk rijden als ‘resettijd’ zie. Nu is mijn werkplek ook mijn woonplek, wat gedeeltelijk werken extra moeilijk maakt. Mijn laptop om 15 uur dichtdoen? Klanten niet meer helpen als mijn 25 uur erop zit? Lastig! Anderzijds zit het ook gewoon in mij dat ik veel van mezelf verwacht. Om meer rust in mijn hoofd te krijgen, heeft Quint me aan een externe coach/psycholoog gekoppeld. Dat helpt.

‘Herstel niet zo snél mogelijk, maar zo duurzaam mogelijk’,

Quint is een werkgever die niet pusht, maar echt alle ruimte geeft. ‘Herstel niet zo snél mogelijk, maar zo duurzaam mogelijk’, zeggen ze. Als iemand druk zet, ben ik het dus zelf. Gelukkig hebben mijn collega’s begrip, praat ik veel met ervaringsdeskundigen en geeft HR me tips als ‘blok uren in je agenda als niet beschikbaar’ en tips over regelmaat. Verder loop ik veel door het bos. meestal alleen en soms bellend met een collega. Daarnaast werk ik elke week één dag op kantoor. Ik kijk echt uit naar de tijd dat de maatschappij weer opengaat, dat komt mijn herstel zeker ten goede. Kom maar op met dat coronavaccin!”

Marc Walenberg

consultant