Werken voor en met elkaar

Ze is er voor iedereen bij Quint. Voor medewerkers, bestuurder en aandeelhouders, want het is de rol van de OR voor alle partijen de beste organisatie te creëren. “Dit doen we niet door alleen onze stempel te zetten onder nieuw beleid, maar vooral door actief gesprekken aan te gaan en te sparren met onze bestuurder Maurice”, vertellen OR-leden Jeroen Raijmakers en Mike Mantjes. “Mensen weten ons snel te vinden, we hebben een levendige OR en werken echt met en voor elkaar. Zoals het hoort, want een bedrijf maak je immers samen.”

“We zijn gekozen door de medewerkers en zij gaan ervan uit dat we ons met de juiste dingen bezighouden.”

JEROEN RAIJMAKERS MARKETING MANAGER & MIKE MANTJES TECHNICAL CONSULTANT

JEROEN RAIJMAKERS

Breed bekeken

Waar de OR vroeger vijf leden had, is na een overname gekozen voor een grotere vertegenwoordiging van zeven. “Om een gemixte samenstelling en goede afvaardiging van de medewerkers te krijgen, zijn we gericht gaan werven onder de nieuwe collega’s”, legt Jeroen uit. “Met onder andere Mike als nieuw lid tot gevolg. Sinds hij en Ramond zich hebben aangemeld, bestaat de groep naast consultants en sales- en stafmensen ook uit technisch consultants.”

Agendapunten

Een belangrijk agendapunt van 2020 was de culturele integratie na de overname. Hoe vormen we twee clubs om tot één bedrijf? “Omdat we merkten dat mensen meer van het integratieplan wilden weten, hebben we de bestuurder gevraagd met een ‘stip-op-de-horizon-document’ te komen”, vertelt Mike. Verder heeft de OR door het jaar heen een aantal vaste speerpunten waar ze zich mee bezighoudt en komen beleidswijzigingen vanzelf op haar bordje. “En komt er een collega met een vraag naar ons toe? Als het om collectief belang gaat, verdiepen we ons erin”, aldus Jeroen.

Thuiswerksituatie centraal

Een ander belangrijk agendapunt dit jaar – ingegeven door de coronacrisis – werd de thuiswerkplek. “We werkten al best veel thuis, maar nu móest het ineens”, vertelt Jeroen. “Quinters ruimden massaal hun logeer- en kleedkamers uit en schroefden monitors aan de muur. En ja, als werkgever ben je net zo verantwoordelijk voor de thuiswerkplek als voor de kantoorwerkplek. Gelukkig kwam Quint uit zichzelf al met oplossingen. Bij HR kon iedereen bureaustoelen en middelen lenen en we kregen vergoedingen voor de werkplek en het internetgebruik thuis.”

Gepokt en gemazeld in 2020

De nieuwe OR is in korte tijd een team geworden. Waar Quints bestuurder altijd al van snelheid houdt – ‘In stilstaand water gaan visjes dood’ - kwamen dingen dit jaar wel heel snel van de grond. “Het was en is onze taak te laten zien dat we te midden van al deze reuring en dynamiek vinger aan de pols houden”, vindt Mike. “Dat ons dat lukt, werd tijdens ons coronaspreekuur wel duidelijk”, haakt Jeroen aan. “We hadden een heel schema gemaakt, maar niemand belde in! Niet erg natuurlijk. We hadden al zodanig bewezen dat we er zijn bij vragen of zorgen, dat extra hulp niet nodig bleek.”

MIKE MANTJES

2021: in het oog, in het hart

Komend jaar wil de OR nog gestructureerder en regelmatiger info delen. “We gaan werken met een publicatiekalender. In plaats van droge notulen rondsturen die toch niemand leest, gaan we op gezette tijden en zo divers mogelijk communiceren via verschillende media. Of het nu gaat om instemmingsverzoeken, een voorstelrondje of het jaarverslag; de inhoud staat redelijk vast. Het is aan ons de vorm nu wat leuker en aantrekkelijker te maken. Zodat onderwerpen nog meer gaan leven en mensen meer geraakt worden.”

“Dat ons dat lukt, werd tijdens ons coronaspreekuur wel duidelijk”

QUINTERS AAN HET WOORD

Bij Quint werken ruim 350 mensen, verdeeld over meerdere kantoren in verschillende landen. Hieronder vind je een aantal persoonlijke verhalen van Quinters in Nederland.

Dragana Mijatovic

Gabi Bousché & Charlotte van der Kooij

Mireille van Kol

Maurice Boon

Maurice Boon & Frank Grift