Met dromen delen inspireer je velen

Ze gaat voor excellentie, denkt altijd in mogelijkheden en gaat er vól voor. Met haar enthousiasmerende, transparante en zorgzame manier van doen valt ze zeker weten in de categorie inspirerende leidinggevenden. Maak kennis met managing director Dragana Mijatovic, die met plezier vertelt wat inspiratie betekent voor haar, hoe ze andere Quinters inspireert én waarom ze liever dromen deelt dan plannen.

“Inspireren is voor mij een manier vinden om mensen te raken"

DRAGANA MIJATOVIC MANAGING DIRECTOR - ENTERPRISE TRANSFORMATIONS ADVISORY

DRAGANA MIIJATOVIC

Inspirerende werkplek

“Inspireren is voor mij een manier vinden om mensen te raken, authentiek te laten zijn en support te bieden. Je spendeert 40 uur per week aan het werk. Doe je het uit je kracht, met mensen die je leuk vindt en biedt de organisatie wat je nodig hebt? Dan zit je op je plek, zeg ik altijd. Bij Quint zijn we groot en klein genoeg. Er zijn volop kansen om je drive en ambitie vorm te geven plus we zijn klein genoeg om persoonlijk contact te behouden. Het is in balans, en dat maakt Quint zo’n inspirerende organisatie om te werken.”

Druppelaar

“Wat je water geeft, groeit. Daar geloof ik in. En dus praat ik veel met ‘mijn mensen’. Over wat hen én wat mij bezighoudt, zo groeien we samen. Door informatie te delen, met ideeën te komen en vaak te herhalen waar we voor staan, worden we een club met een gezamenlijke missie. Als je weet waar je staat en waar je heen wilt, kun je het vervolgens goed gaan uitvoeren. Maar het begint allemaal met dat druppeltje! Neem nou afgelopen voorjaar, het begin van de coronacrisis. Toen we op 16 maart in lockdown moesten, zei ik tegen mijn team: ‘Dit wordt niet 1-2-3 opgelost. Hier moeten we de komende jaren mee dealen.’ Op 23 maart had iemand al meet & learn sessies ingepland om onze digitale way of work te bespreken. Zo gaaf. Ik gaf één druppel inspiratie, mensen pakken het op en er ontstaat beweging.”

Vind jouw T-shape

In haar gesprekken gebruikt Dragana veel beeldspraak. Zo stimuleert ze haar T-shaped professionals na te denken over hun specifieke expertise, oftewel het verticale deel van de hoofletter T. “Het horizontale deel staat voor de basiskennis die we allemaal moeten hebben, de staande pilaar symboliseert datgene waar jij specifiek voor gebeld wordt”, legt ze uit. “Datgene waar jíj het beste in bent. Je hoeft niet overal de beste in te worden. Het is juist zaak nóg beter te worden in dat waar jij goed in bent. Zo word je de allerbeste in jouw vakgebied, creëer je fans die per se met jou willen werken en word je als team goed in heel veel!”

Fail fast, learn fast

Er zijn geen problemen die je niet kunt oplossen, vindt Dragana. “Ik denk altijd in kansen. Coronacrisis? Oké, dit is de werkelijkheid. Dit gaat ons lukken. Ik krijg ook vaak terug dat mensen voelen dat ze van mij fouten mogen maken, zolang ze het maar proberen en hun best doen. Als organisatieveranderaars en dragers van de wendbaarheidscultuur moeten we het goede voorbeeld geven en uitdragen dat je moet leren om te veranderen. Ik heb mensen gecoacht die aankaartten dat ze iets nog nooit gedaan hadden en die letterlijk handvatten kregen doordat ik mijn vertrouwen uitsprak. Als iets niet lukt, heb je het tenminste geprobeerd, jezelf uitgedaagd en iets geleerd. Je komt altijd een stap verder.”

“Had Martin Luther King zijn beweging voor elkaar gekregen als hij had gezegd: I have a plan?”

I have a dream

“Zelf denk ik wel eens aan Martin Luther King”, sluit ze af. “Had hij net zoveel voor elkaar gekregen als hij had gezegd: I have a plan’? Ik denk het niet. Met zijn ‘I have a dream’ nam hij mensen mee in zijn droom, zodat het ook hun droom werd. En dus doe ik niet aan voorkauwen, alles tot in de puntjes uitdenken en dan zeggen ’jullie mogen meedoen’. Liever deel ik doelen en dromen, zodat mensen zelf hun weg ernaartoe kunnen uitstippelen. Als je mensen vrij laat, ontstaan de mooiste dingen!”

QUINTERS AAN HET WOORD

Bij Quint werken ruim 350 mensen, verdeeld over meerdere kantoren in verschillende landen. Hieronder vind je een aantal persoonlijke verhalen van Quinters in Nederland.

Gabi Bousché & Charlotte van der Kooij

Mireille van Kol

Maurice Boon

Maurice van Boon & Frank Grift