Méér dan aansturen en managen

Betrokkenheid, vertrouwen, focus en authenticiteit. Voor CEO Maurice Boon zijn deze woorden direct verbonden aan leiderschap. Sterker nog: “Om een goed leider te zijn moet je duidelijk richting kunnen geven en een groot deel van jezelf in je rol kwijt kunnen”, vindt hij. “Heb dus het lef jezelf te laten zien, kleur te bekennen en je mensen te vertrouwen. Daar krijg je een dedicated team en succes voor terug!”

“Zorg goed voor je mensen en dan zorgen ze ook goed voor jou.”

MAURICE BOON CEO QUINT

MAURICE BOON

Betrokkenheid

“Van de week had ik nog zo’n aha-erlebnis. Op een doordeweekse ochtend liep ik naar kantoor, waar door de lockdown alle ruimtes leeg waren. Er was niemand, en toch voelde ik heel sterk dat we met elkaar een bedrijf zijn. Dat een leeg kantoorgebouw nog steeds voelt als ‘ons’, is voor mij een bevestiging dat we die échte betrokkenheid met onze mensen hebben kunnen creëren. Omdat ons vertrouwen oprecht is, lukt het ons ook in crisistijd te inspireren en het gevoel over te brengen dat we het beste voor hebben met onze mensen.”

Focus

“Ik vind richting aangeven hierbij belangrijker dan de route ernaartoe uitstippelen. Professionals kunnen zelf heel goed invullen hoe ze ergens komen. Als leidinggevende moet je volgens mij vooral duidelijk zijn in de focus, wat ook betekent dat je soms moet benoemen waar je als groep níet heengaat. Focus geeft mensen enerzijds wat minder bewegingsvrijheid, anderzijds minder afleiding en daardoor een grotere kans op succes.”

Op z’n mariniers

Zelf is Maurice een directe en open leidinggevende, die zegt wat hij vindt en zichzelf niet anders gedraagt dan de rest. Hij denkt dat dit te danken is aan zijn verleden bij de mariniers. “Als je ergens leert wat ‘met en voor je mensen’ betekent, is het hier wel”, legt hij uit. “Van een onderofficier kreeg ik als jonge luitenant ooit de tip ‘U moet koffie leren drinken, want uw mannen drinken ook koffie’. En precies zo is ‘t. Als leider moet je de taal van de rest spreken en tussen je mensen staan.”

Moments of truth

Het afgelopen jaar heeft Maurice nog wel eens aan deze wijze woorden gedacht. Want ja, op momenten dat ’t lastig wordt kijken ze allemaal naar jou en moet je er staan. Hoe neem je besluiten terwijl je niet alles weet? Hoe neem je onzekerheden weg? “Ik kies er altijd voor mensen vroeg mee te nemen in mijn eigen gedachtevorming”, aldus Maurice. “Om het handboek der mariniers er maar weer even bij te pakken, ik geloof dat je richting moet bepalen, in beweging moet blijven en tijdig ‘wat als’ scenario’s moet schetsen. Zelfs in een omgeving waarin we ‘lean en agile’ zijn - zonder vaste procedures en systemen - hebben mensen houvast nodig. Een fijne bijkomstigheid: met het doel in zicht voelen mensen zich vrijer hun eigen acties hiernaartoe te bepalen.”

Positive thinking

Wat je als leidinggevende verder zou moeten doen volgens Maurice, is ervan uitgaan dat 95% van de dingen goed gaat. “Dan hoef je maar op 5% bij te sturen! En je zult zien, in de praktijk blijkt 99% goed te gaan, dat scheelt een hoop negatieve en onnodige energie. Natuurlijk spreek ik mensen wel eens aan op gedrag of geef ik ze een schop onder hun kont, maar altijd om er samen beter van te worden en niet om te straffen. Mensen zijn niet dom. Je kunt op ze vertrouwen.”

"U moet koffie leren drinken, want uw mannen drinken ook koffie"

Van alles wat

“Kleur bekennen? Ja. Maar iedereen dezelfde kleur? Alsjeblieft niet! Zolang de stip op de horizon maar wél dezelfde is, kan de manier van inspireren voor iedere leidinggevende anders zijn”, vindt Maurice. “Bij Quint hebben we mannelijke en vrouwelijke leidinggevenden met diverse culturele achtergronden. Wat we gemeen hebben, is dat we barsten van de energie en elkaar versterken door elkaar regelmatig de waarheid te vertellen. Wat ik zelf wel eens terugkrijg? Dat ik te pragmatisch ben en meer de tijd mag nemen om mensen zelf tot oplossingen te laten komen. Check. Working on it!”

QUINTERS AAN HET WOORD

Bij Quint werken ruim 350 mensen, verdeeld over meerdere kantoren in verschillende landen. Hieronder vind je een aantal persoonlijke verhalen van Quinters in Nederland.

Dragana Mijatovic

Gabi Bousché & Charlotte van der Kooij

Mireille van Kol

Maurice Boon & Frank Grift