COVID-19

Leiderschap in crisistijd?

Voor Quint betekent leiderschap in crisistijd eigenlijk niets anders dan leiderschap zonder crisis. Wat wel duidelijk is, en dat bleek al tijdens de financiële crisis in 2008 en tijdens de management buy-out in 2013, is dat tijdens een crisis blijkt hoe effectief leiderschap in een organisatie echt is. Tijdens al deze crisis, en nu ook tijdens de Corona crisis, blijkt dat onze communicatie, de transparantie en de binding tussen Quinters een enorme sterke basis biedt om (ongevraagde) veranderingen en ontwikkelingen het hoofd te bieden. Ondanks dat we deze crisis nog niet achter ons hebben gelaten, kunnen we nu al zeggen dat we met elkaar deze crisis weer sterker uit zijn gekomen.

Betrokkenheid en vertrouwen

Veel mensen en dus ook Quinters hebben de neiging om ‘als het eng wordt’ in hun schulp te kruipen in de hoop dat het wel overwaait. Daarbij komt dat mensen zich van nature dan eerst zorgen maken over wat een crisis voor hen en hun naasten zou kunnen betekenen, de (werk)omgeving komt dan logischerwijs vaak even op de tweede plaats. Het belangrijkste wat wij als management hebben gedaan is nog actiever een stap naar voren, naar onze mensen toe, gezet. Alle (financiële) scenario’s, maatregelen en tussentijdse updates hebben we met iedereen gedeeld en besproken. We hebben de tijd genomen om iedereen uit te leggen hoe en welke impact deze crisis zou kunnen hebben op Quint en onze klanten en dus mogelijk op de bedrijfsvoering. We hebben ze meegenomen in het belang van externe focus en liquiditeit en nog belangrijker we hebben onze mensen het gevoel en vertrouwen gegeven dat als we er met elkaar de schouders onder blijven zetten, dat we deze storm goed door zouden komen.

Aandacht, zorg en liefde

Wetende dat je medewerkers zich zorgen maken en wetende dat het bijna onmogelijk is om de onzekerheid die breed aanwezig is weg te nemen, vraagt van het leiderschap een heel bewuste focus op het geven van aandacht, zorg en ook liefde. Vanuit Quint hebben we direct geanticipeerd op de (thuiswerk)situatie die ontstond bij de eerste lockdown. Hoe vreemd voelde het om onze lege kantoor binnen te stappen en hoe vreemd voelde het voor iedere Quinter om thuis achter de keukentafel en soms met kinderen op schoot, aan het werk te gaan. Vanaf het eerste moment hebben we gezorgd dat iedereen zijn/haar werkplek thuis op orde kon brengen door het beschikbaar stellen van stoelen, schermen en een persoonlijk budget. Met de practice leads spraken we af om wekelijks met iedereen persoonlijk contact te houden. Om te zorgen dat Quinters elkaar meer zouden opzoeken, in tijden dat met elkaar op kantoor afgeraden werd, hebben we gepromoot dat Quinters in tweetallen extern lunchen (toen het nog kon) of samen een wandeling maken (vanzelfsprekend op kosten van Quint). Natuurlijk hebben we daar als management zelf ook gebruik van gemaakt en zo de Quinters zo veel als mogelijk ‘uit hun thuiskantoor’ gehaald.

Ook onze omgeving vergeten we niet!

Toen de tweede lockdown een feit was en eigenlijk iedereen even geen licht meer aan het eind van de tunnel zag hebben we bedacht om verder te gaan dan de ‘lunches en wandelingen’ en allerlei andere naar het huisadres gestuurde attenties. Met de huur van drie luxe lodges bieden we gedurende drie maanden elke Quinter en zijn/haar gezin de mogelijkheid om ‘er echt even tussenuit te gaan’. Binnen een week waren alle slots gereserveerd en dus huren we er de komende weken een aantal bij.

Ook Sinterklaas mocht dit jaar ondanks alles niet ontbreken. Natuurlijk konden we met alle gezinnen en de jonge kinderen met elkaar deze verjaardag niet fysiek vieren, maar onze opname studio bood uitkomst. Onze Quinterklaas en echte roetpieten hebben de kinderen, mama’s en papa's in een online TV-show uitstekend vermaakt en de kadootjes die thuis werden afgeleverd vielen goed in de smaak. We denken dat kinderen zelfs even vergeten waren dat er buiten een crisis heerst, en dat was ook precies de bedoeling!

Dan verder veel verder van ons weg: New Generation Brasil, de stichting van onze oud collega Samuel verkeert door Corona in zwaar weer. Zoals altijd dragen Quinters dit soort initiatieven een warm hart toe en de toezegging dat Quint alle donaties aan dit soort initiatieven verdubbeld, staat als een paal boven water (zeker voor degene bij wie het water aan hun lippen staan).

Er is meer dan Corona...

Het is vanzelfsprekend dat er veel aandacht van iedereen en ook vanuit het leiderschap uitgaat naar het ‘verzachten en omgaan’ van het leed dat door Corona wordt veroorzaakt. Het is daarbij wel belangrijk dat we het ‘gewone’ leed niet uit het oog verliezen. Zo hebben we afgelopen jaar te maken gehad met een langdurige ziekte en uiteindelijk het overlijden van een van de partners van een van onze collega’s en er zijn meer gevallen waar het persoonlijke verdriet groot is. Ook voor deze collega’s hebben we oog en bieden we een luisterend oor. We geven in deze gevallen onze mensen tijd en aandacht zodat ze zich volledig kunnen wijden aan zichzelf en/of hun directe omgeving. De warmte die uit deze collega’s terugkomt naar Quint, dat is eigenlijk waar we het allemaal voor doen: Quint is een bedrijf met elkaar en voor elkaar.

Interview

Maurice Boon & Frank Grift

Wat doe je als werkgever wanneer de wereld op z’n kop komt te staan en veel zekerheden ineens onzekerheden worden? Hetzelfde als altijd, vinden ze bij Quint. Of we het nu over de periode van vóór of tijdens de coronacrisis hebben, hun aanpak kenmerkt zich door openheid, aandacht en maatwerk. Met veel commitment en verrassend meedenkende medewerkers tot gevolg. CEO Maurice Boon en CFO Frank Grift zijn het erover eens: “We zijn een nóg hechtere club geworden door alles wat er in 2020 gebeurd is.”

Je leest hier meer over Quints aandacht en acties in coronatijd.