Van elkaar leren kun je leren

Feedback krijgen van collega’s met dezelfde functie, in plaats van beoordeeld worden door je leidinggevende. Bij Quint is het vanaf medio 2020 realiteit. Consultant Gabi Bousché en consultant & OR-lid Charlotte van der Kooij van de werkgroep Ontwikkelen vertellen over de nieuwe HR cyclus.

“We praten nu mét de mensen, en niet over.”

GABI BOUSCHÉ & CHARLOTTE VAN DER KOOIJ CONSULTANTS

CHARLOTTE VAN DER KOOIJ

Weg met die beoordeling

Voorheen had Quint een traditionele beoordelingsronde met een performance review en daarop gebaseerde loonsverhoging. “Objectief beoordelen bestaat niet, zeker als je elkaar weinig aan het werk ziet en als managing consultant afhankelijk bent van input van klanten en collega’s”, legt Charlotte uit. “Bovendien wilden we naar méér dan de harde cijfers kijken en het eigenaarschap voor ontwikkeling meer bij de medewerker zelf neerleggen. Binnen onze nieuwe systematiek krijgen we feedback van mensen in onze eigen functiegroep. Zo weten we waar we staan.” Gabi is het met haar eens. “We praten nu mét elkaar en niet óver elkaar. Daar zit voor mij het grootste verschil.”

Peer reviews

“Vóór de peerevaluatie vul je een template in, als leidraad voor je pitch over het afgelopen jaar”, gaat Gabi verder. “Hoe vind je zelf dat je presteert? Waar liep je tegenaan? Er ontstaat een waardevol gesprek, waarin je collega’s doorvragen en hun ervaringen delen en jíj vertelt, luistert en polst of je voldoet aan de norm. We hebben gemerkt dat mensen uit zichzelf actie gaan ondernemen als ze voelen dat ze onder de meetlat functioneren. En vinden jij én je collega’s dat je boven niveau presteert? Dan kun je promotie maken.”

Ontwikkelcoach

“Nu we geen direct leidinggevende meer hebben en consultants zelf de regie over hun ontwikkeling hebben, mag iedereen een eigen ontwikkelcoach kiezen”, vertelt Charlotte. “Dit kan een senior met een berg ervaring zijn, of juist een junior met een frisse blik. Alles mag, zolang het maar bijdraagt aan jouw groei.” Het idee is dat je samen met je coach de rode draad van jouw ontwikkeling bewaakt. “Het is leuk om te zien dat degenen die eerst nog wat sceptisch waren, nu ook iemand vragen hun ontwikkelcoach te worden”, vult Gabi aan. “Hiërarchie eruit. Eigen verantwoordelijkheid erin. Dat was voor sommigen best even wennen.”

Feedback on the job

Quint gaat ervan uit dat 70% van je ontwikkeling al doende - dus ‘on the job’ - plaatsvindt, 20% door ‘near the job’ coaching en peer intervisie en 10% door formele trainingen. “Het coachings- en opleidingsstuk hebben we wel op orde, voor komend jaar staat bouwen aan een natuurlijke werkcultuur van feedback geven en ontvangen op de agenda”, aldus Charlotte en Gabi. “We werken het grootste deel van onze tijd aan teamopdrachten bij klanten, dus hier kunnen we nog slagen slaan. Hoe organiseren we in deze praktijksetting doorlopende aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, zonder speciale reviewsessies te hoeven organiseren? In 2021 gaat hier een nieuwe werkgroep mee aan de slag.”

GABI BOUSCHÉ

Allemaal elkaars coach?

“Er ontstaan al mooie initiatieven”, vervolgt Charlotte. “Zo zien we dat mensen heterogene groepjes vormen en elkaar los van de peer review sessies opzoeken. Kennisdeling met een intervisiekarakter, ontwikkeling als continu proces, precies wat we beoogden met de nieuwe HR cyclus!” Gabi gaat verder. “Ik hoop dat ik als principal consultant straks een keer niet de lead consultant op een project ben, maar juist opzij stap om iemand anders die ontwikkelkans te kunnen geven. Verder hoop ik dat er in 2021 iets meer ervaren consultants voor een jonge collega als coach kiezen én dat onze verdiepende ontwikkelcoachtrainingen een succes worden. Elkaar nog beter maken om nog meer impact te kunnen maken bij de klant, dat is het doel. En we zijn goed op weg vind ik!”

"Alles mag, zolang het maar bijdraagt aan jouw groei.”

QUINTERS AAN HET WOORD

Bij Quint werken ruim 350 mensen, verdeeld over meerdere kantoren in verschillende landen. Hieronder vind je een aantal persoonlijke verhalen van Quinters in Nederland.

Dragana Mijatovic

Mireille van Kol

Maurice Boon

Maurice Boon & Frank Grift