Werven & verwelkomen

Quinters zijn heel goed in het vinden van nieuw talent. In hun omvangrijke netwerk herkennen ze snel potentiële kandidaten die het Quint-DNA hebben: nieuwsgierig, ondernemend en een Dare to Challenge-mentaliteit. Quinters kunnen bovendien met veel passie over hun werk en ons bedrijf vertellen. Bijvoorbeeld hoe een werkdag er uitziet, maar ook wat je in huis moet hebben om een Quinter te worden. Geen vage functiebeschrijvingen, maar de echte wereld.

Op zoek naar talent

Afgelopen november is Anna bij ons gestart. Als recruiter heeft ze een volledige focus op werving en selectie. Daarbij stelt ze kritische vragen, maar draagt ze ook het Quint-verhaal uit. Daardoor zal Quint de komende jaren nog sterker worden in de vertaalslag van het zoeken naar het vinden, binden en boeien van kandidaten.


Werven met Webshark

Voor het vinden van de beste kandidaten met het Quint-DNA maken we al een aantal jaren gebruik van de diensten van Dutchwebshark. Dit Amsterdamse bedrijf heeft innovatieve producten en diensten die bedrijven helpen schaars talent te vinden. Dankzij data intelligence maken zij het vinden en aannemen van talent transparanter en effectiever, zowel voor de organisatie als voor de kandidaat. Hoe werken wij samen met Dutch Webshark? Een getrainde specialist (Webshark) gaat voor Quint op zoek naar geschikte kandidaten die willen kennismaken met onze organisatie. De Websharks zijn verantwoordelijk voor de kandidaat tot aan de sollicitatie. Daarna neemt Anna de selectie over. Tijdens onze jarenlange samenwerking zijn we elkaars DNA steeds beter gaan begrijpen. Zo is Webshark goed in staat om onze cultuur, manier van werken en wat ons uniek maakt uit te leggen en te delen met kandidaten.


Digital Accelerator

De Digital Accelerator is een snelkookpan waarin studenten aan de slag gaan om een gedurfde en innovatieve oplossing te bedenken voor een strategische uitdaging van onze klanten. In de echte wereld dus! Een team van vijf of zes studenten werkt samen met enkele Quinters aan één opdracht. De studenten hebben verschillende achtergronden, bijvoorbeeld in business-strategie, media- en communicatiestrategie, of front-end of back-end development. De studenten maken niet alleen impact bij de klant maar kunnen zelf in een korte tijd veel leren en zichzelf verder als professional en als persoon ontwikkelen. Quint komt op deze manier in aanraking met jong talent, waarbij we snel genoeg ervaren of iemand een kandidaat-Quinter is of niet. De praktijk leert dat een aantal van de deelnemers aan de Digital Accelerator na afloop solliciteert naar de functie van consultant!


Health Business week

De Health Business Week (HBW) is een business evenement waar studenten, bedrijven en interessante sprekers elkaar ontmoeten. Deze week wordt georganiseerd door de Health Business Week-commissie van faculteitsvereniging SHARE van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens de week krijgen kandidaten een indruk van de verschillende carrièremogelijkheden binnen de zorgsector, een dynamische en uitdagende sector die tal van mogelijkheden biedt. De meeste studenten weten nog niet welke richting in de gezondheidszorg ze in de toekomst willen uitgaan. Daarom zijn er gedurende de week verschillende bedrijven met (o.a.) een focus op de zorg aanwezig. Quint is een van die bedrijven. Door middel van presentaties, workshops en speeddate-sessies komen we in contact met interessante studenten. Zo kunnen wij Quint neerzetten als een interessante werkgever. De Quinters op dit event nemen hun Quint-DNA mee en vertalen dit in de workshops en speeddate-sessies. En we zijn succesvol, uit deze samenwerking hebben we nieuwe Quinters mogen verwelkomen.


Koken met Quint

Quint organiseert een paar keer per jaar het evenement Koken met Quint, om de eigen werving te stimuleren en te faciliteren. Tijdens dit evenement nodigen wij mensen uit die interesse hebben in onze organisatie of een specifieke vacature. Onder begeleiding van een professionele chef koken we samen met een aantal culinaire Quinters een mooi menu. Tijdens het kokkerellen maken deelnemers op een laagdrempelige manier kennis met elkaar en de organisatie. Niet zo gek dus dat deze succesvolle sessies sinds 2007 veel ijzersterke nieuwe collega’s hebben opgeleverd.


"Ik ben bij Quint begonnen met het schrijven van mijn afstudeerscriptie. Ik wilde daarna graag direct door als consultant maar ik had weinig werkervaring in organisaties. Vanuit Quint werd me toen aangeboden om mee te doen aan de Digital Accelerator.


Voor mij is de Digital Accelerator een superleuke manier om ervaring op te doen op het gebied van innovatie en IT. Je krijgt direct verantwoordelijkheid en je hebt de kans om een grote bijdrage te leveren in een cool project. Het was geweldig om met een hecht, jong team samen dingen te kunnen verzinnen en tegelijkertijd de mogelijkheid te hebben om advies te krijgen van ervaren consultants. Het was best intensief: snel een project opleveren en heel veel moeten leren in korte tijd.


Door medewerkers intensief te betrekken, hebben we een old school woningcorporatie uitgedaagd om klaar te zijn voor de toekomst met de focus op klantgerichtheid, duurzaamheid en digitaal. Tijdens de Digital Accelerator ben ik in gesprek gebleven met het team waar ik graag voor wilde werken. Quint stelde me in de gelegenheid om trainingen te volgen om me verder voor te bereiden om als consultant aan het werk te gaan. Tijdens de Accelerator heb ik mijn sollicitatie afgerond en zo kon ik meteen door."


Stan Flikweert,

voormalig Digital Accelerator-stagiair en nu Consultant

Solliciteren bij Quint

Kandidaten moeten tijdens het sollicitatieproces kunnen schitteren. We halen graag het beste uit hen naar boven door kritische vragen te stellen. Deze bereiden we voor iedere sollicitatie goed voor. Samen met iemand van HR lopen de gespreksleiders van Quint door het cv van de kandidaat voor aandachtspunten en observaties uit eerdere gesprekken. Ook maken we gebruik van een feedbackformulier. Het doel: zoveel mogelijk te weten komen over de kwaliteiten van de kandidaat en hoe die aansluiten bij de vacature. Maar ook hoe de persoon die kwaliteiten belichaamt. We vinden het belangrijk dat een kandidaat tijdens het sollicitatieproces veel verschillende Quinters ontmoet. Zo weten we snel of er sprake is van een match.


Stap 1: Ontvangst van een brief en cv

Op basis van de motivatiebrief en cv vindt een eerste selectie plaats. We kijken naar opleiding, werkervaring, nevenactiviteiten en de motivatie van de kandidaat. Talent kom je tegen in alle soorten en maten: omdat we niets willen missen, bekijken we ieder cv zorgvuldig – ook als dat niet meteen direct aansluit op de vacature.


Stap 2: Het eerste gesprek

Tijdens dit gesprek verkennen twee Quinters in welke mate de werkwijze en cultuur van Quint passen bij de kandidaat. En natuurlijk of de ambitie, persoonlijkheid en vaardigheden van de kandidaat aansluiten bij de profielen die we zoeken. Aan het einde van het gesprek leggen we uit wat de vervolgstappen en daarbij horende contactpersonen en -momenten zijn.


Stap 3: Het tweede gesprek

Quint houdt van mooie verhalen en trots. Daarom vragen we tijdens dit verdiepende gesprek aan kandidaten om een voorbeeld van recent werk mee te nemen en erover te vertellen op hun eigen, authentieke manier. Dit levert waardevolle informatie op over de schrijfstijl, probleemaanpak, creativiteit en passie van de kandidaat tijdens een boeiend, dynamisch gesprek. Natuurlijk toetsen we ook de aandachtspunten uit het eerste gesprek. De focus ligt hier op advies- en sociale vaardigheden, overtuigingskracht, energie en impact. Ook dit gesprek wordt door twee Quinters gevoerd.


Stap 4: Laten zien wie je bent

In deze laatste fase van de sollicitatieprocedure geeft de kandidaat een presentatie over zichzelf aan zes Quinters. De voorzitter heeft de kandidaat al in een eerder gesprek gezien – de rest van het publiek bestaat uit Quinters uit verschillende practices/afdelingen op verschillende niveaus. Tijdens de presentatie vragen we de kandidaat om een beeld te geven van wie hij of zij is als persoon en professional. De kandidaat mag zelf bepalen hoe hij of zij invulling geeft aan de presentatie. Van Powerpoint tot elevator pitch. De aanwezige Quinters stellen na afloop vragen over de achtergrond en meest recente (werk)ervaring van de kandidaat. Welke stappen heeft de kandidaat gezet om te komen tot deze plek in zijn of haar carrière? De focus ligt hier op presentatietechnieken, luister- en sociale vaardigheden en sensitiviteit.


Tijd om te stemmen

Na de presentatie stemmen de zes Quinters of er een definitief aanbod wordt gedaan. Dat doen we met een duidelijke ‘ja’ of ‘nee’. Na de stemming geeft iedereen een onderbouwing van zijn of haar keuze. Daarna volgt een tweede stemming waarbij men zijn stem kan wijzigen. De voorzitter informeert de kandidaat de volgende werkdag over de uitkomst. De kandidaat krijgt dan meteen (positieve en negatieve) feedback over de presentatie. Quinters geven zich vrijwillig op voor deze presentaties. Als de samenstelling te eenzijdig is (bijvoorbeeld alleen maar vrouwen of mannen, of geen aanwezigen uit een bepaalde afdeling), plaatsen we een extra oproep.


Welkom bij Quint!

Een eerste werkdag van een nieuwe baan is altijd spannend. Dat vraagt om een warm welkom! We laten zoveel mogelijk nieuwe collega’s op dezelfde dag starten. Dit creëert saamhorigheid en een informele sfeer, waarin men elkaar goed kan helpen. Net begonnen bij Quint als consultant? Grote kans dat je al snel bij een opdrachtgever op locatie zit. De HR-afdeling zorgt er daarom voor dat de introductie plaatsvindt in de eerste werkweek. Iedere nieuwe collega krijgt bovendien een eerstedagrooster.Tijdens zo’n introductieperiode voeren nieuwe collega’s verschillende kennismakingsgesprekken met Quinters van allerlei afdelingen. Zo voelen ze zich snel thuis binnen de organisatie en leren ze de bedrijfscultuur snel kennen.


Iedere nieuwe Quinter krijgt vanzelfsprekend een pc, laptop, simkaart, deurtag, leaseauto of NS Business Card en een e-mailaccount. Zo kan iedereen meteen aan de slag."Tijdens mijn studie Health Care Management wist ik één ding zeker: ik wilde werken bij een innovatief bedrijf dat digitalisering in de zorgsector bevordert.


Op de Health Business Week kwam ik via de speeddate-sessies en workshops in contact met Quint. Ik werd enthousiast door de Quinters die spraken over de zorgorganisaties die zij hielpen met bijv. de keuze voor een juiste zorgapp of met de implementatie van een elektronisch patiëntendossier. Daarop werd ik uitgenodigd om met Quint mee te doen aan een hackathon, waarbij in een weekend op verschillende plekken in Nederland digitale hulpvragen van zorginstellingen worden opgelost. Op de hackathon, heb ik de Quinters van dichtbij mogen meemaken als open, leergierige mensen en samen hebben we zelfs de prijs voor best human centric design gewonnen!


Ruim een jaar later werk ik nog steeds met veel plezier bij Quint. Ik geniet van verschillende opdrachten binnen en buiten de zorgsector en ik leer iedere training wat nieuws. Voor deze opdrachten, werk ik samen met verschillende collega's, wat mij inzicht geeft in verschillende manieren om opdrachten te benaderen en uit te voeren."


Roos Uffink,
ontmoet op de de Health Business week en nu Consultant


Zo werkt Quint

Onderstaande stappen laten zien hoe bovenstaande introductie bij Quint er in de praktijk uitziet en met wie nieuwe medewerkers te maken krijgen.


Onze HR-medewerker - Juliana - heeft voorafgaand aan de startdatum contact met nieuwe collega’s over de administratieve opstart. Deze medewerker zorgt op de eerste werkdag voor het afronden van het administratieve HR-proces en geeft informatie over ziekmelden, (toegang tot) de salarisstrook en andere HR-processen. Ook wordt hier materiaal uitgegeven zoals deurtags en telefoons.


Onze recruiter - Anna - (tevens verantwoordelijk voor onboarding) ontvangt nieuwe collega’s, geeft een rondleiding, stelt ze voor aan de aanwezige Quinters en zorgt voor het eerste dagrooster. Deze persoon gaat tijdens de eerste weken na of iedereen goed is geland.


Onze HR manager - Youandi - ziet de nieuwe collega’s op de eerste werkdag/werkweek en neemt hen mee in belangrijke HR-projecten zoals het Feedbackproject en Q-cycles voor een goede ontwikkeling en beoordeling.


Onze marketingmanager - Jeroen - vertelt het verhaal van Quint. Ook wordt hier de marketing, huisstijl en marktpositionering van Quint besproken.


Een van onze client directors vertelt nieuwe collega’s over het commerciële plaatje van Quint. En natuurlijk hoe Quinters daaraan een bijdrage leveren en hoe matching op projecten ingeregeld is.


De managing consultant van de nieuwe collega spreekt nieuwe medewerkers altijd op een van de eerste dagen. Het doel: inzicht geven in hun nieuwe rol en alle belangrijke verwachtingen die daarmee samenhangen.


Vakgoeroes komen in contact met alle nieuwe Quinters. Deze specialisten kunnen flink wat waardevolle informatie kwijt over hun practise.


De Buddy

Iedere nieuwe collega krijgt een Buddy. Deze collega uit dezelfde practice helpt de nieuwe Quinter bij alles wat hij of zij nodig heeft. Hoe de printer werkt, wat ook alweer de naam is van die aardige medewerker op de backoffice en alle andere vragen die je niet meteen aan een managing consultant stelt.


A warm Welcome!

Uit de evaluaties met de nieuwe Quinters kwam naar voren dat zij niet altijd wisten op welke plek welke informatie te vinden was. Een van de practices is toen op initiatief van Quinters zelf een warm welcome-boekje gaan samenstellen. Dit was zo'n succes dat het nu in de hele organisatie is overgenomen. Opbouw:

  • Welkom en wie-is-wie
  • Algemene informatie over Quint
  • Vanaf dag 1
  • In jouw eerste maand
  • Bij jouw eerste opdracht
  • Work hard, play hard (fun: feesten en partijen)
  • Opvolging en vraag om feedbackWelkomstpakket

Voor alle nieuwe medewerkers staat een welkomsttas klaar. Deze zit vol gadgets als een multi-oplader en een Moleskine in een Quint-jasje. Ook geven wij een pakket met inspirerende boeken, zoals Feilloos adviseren, Feedback is een kadootje en Pyramid Principle. Wij houden van deze boeken – veel informatie komt terug in onze visie, werkwijze en trainingen.


Quint Academy

Nog zoiets om trots op te zijn: onze eigen Academy, waar we veel vakinhoudelijke trainingen aanbieden aan onze klanten en medewerkers. Nieuwe en oude collega’s kunnen altijd een opleiding volgen. Samen met de managing consultant kiezen zij voor een ontwikkelpad en welke trainingen gevolgd kunnen worden. Die kunnen gericht zijn op een specifiek project, maar ook algemeen van aard zijn.


Evaluaties

We blijven graag op de hoogte hoe het met iedereen gaat. Consultants voeren daarom regelmatig ontwikkelingsgesprekken met de Managing Consultant. Na een maand evalueren we kort hoe het gaat en of er nog ergens hulp bij nodig is, en na 3 maanden evalueren we uitgebreid om ook feedback te kunnen geven op het onboardingsproces zoals deze is en of het haar doel bereikt. Die feedback vinden wij ontzettend waardevol. We delen het direct met het hele HR-team en passen als het nodig is processen aan. Commentaar op collega’s of processen buiten de HR-afdeling? Dan gaan we ook met die personen en afdelingen direct aan de slag om het beter te doen. Na een jaar maken we nog een keer de balans op. HR voert dan opnieuw een gesprek om de voortgang te bespreken van de nieuwe medewerker. Zo zorgen wij dat iedereen zich goed voelt in de organisatie en ingegrepen wordt waar nodig is. Zo haalt iedereen altijd het allerbeste uit zichzelf.


A/B-groep

We zijn trots op alle nieuwe junior consultants die bij ons aan de slag gaan. Of ze nou net zijn afgestudeerd of al wat werkervaring achter de rug hebben, blijft het spannend om in een dynamische omgeving als Quint te beginnen, waar je te maken krijgt met veel verschillende klanten, werken in multidisciplinaire teams en een flinke hoeveelheid vakkennis. Om nieuwe consultants wegwijs te maken in hun nieuwe avontuur, heeft een groep jonge consultants de A/B-groep opgericht. Maandelijks komen deze consultants samen met de groep nieuwe werknemers om te praten en sparren over de onderwerpen die hen bezighouden. De feedback wordt naar HR teruggekoppeld om processen te verbeteren als het nodig is.


Teambarometers

Het Great Place to Work-onderzoek wordt een keer per jaar gehouden en biedt ons op dat moment inzicht in waar we staan als bedrijf. Het houdt ons op dat moment scherp, laat onze blinde vlekken zien en bepaalt de agenda voor het komende jaar. Om tussendoor ook focus en aandacht te houden voor wat er speelt en leeft binnen de practices en teams maken we gebruik van de teambarometer. Vijf tot zes aandachtspunten uit het Great Place to Work-onderzoek vormen de onderwerpen voor de barometer. Deze wordt elke 6 weken uitgezet via een (anonieme) online survey en de resultaten van de survey worden tijdens de teammeet besproken. Gezamenlijk besluiten we of vanuit het team een verbeterpunt vast te stellen is. Er zijn twee onderwerpen die we in de hele organisatie belangrijk vinden om te meten. Die komen dan ook in iedere teambarometer terug: ‘Feedback geven en ontvangen is vanzelfsprekend binnen Quint’ en ‘Hoe gelukkig ben je bij Quint?’ Op deze manier houden we ook bij nieuwe Quinters de vinger aan de pols.

"Ik heb voor de Digital Accelerator gekozen omdat dit mijn kans vergrootte om voor een bedrijf als Quint te werken. Ik was net afgestudeerd en had nog weinig werkervaring. Daarom zag ik het als een investering in mijzelf. Dat heeft heel goed uitgepakt!


Tijdens de Digital Accelerator heb ik Quint als een prettige 'werkgever' ervaren met aardige collega's. Als consultant ben ik heel blij met Quint en voel ik me heel erg op mijn plek. Ik krijg hier veel mogelijkheden en leer ontzettend veel. Ik voel me nu ook echt een Quinter.


Persoonlijk zou ik iedereen de Digital Accelerator aanraden omdat het echt een heel gaaf project is, waar je zo ontzettend veel leert. Dat ik nu aan de andere kant sta van een Digital Accelerator is ook een heel leuke en leerzame ervaring."


Daan Bramer,
voormalig Digital Accelerator-stagiair en nu Consultant