Hoe was je eerste kennismaking met Quint?

"Vóór het eerste gesprek wist ik nog niet goed wat ik kon verwachten. Na dat gesprek liep ik de deur uit met het gevoel: dit is het voor mij. Quint heeft dezelfde ideeën als ik over samenwerken en dezelfde normen en waarden. Ook draagt Quint sterk uit dat een gezonde werk-privé-balans belangrijk is. Ik geloof heel erg dat een goede werk-privé-balans zorgt voor een grotere productiviteit. Niemand zegt na zijn pensioen: die twintig jaar dat ik tachtig uur per week werkte, dát was de tijd van mijn leven. De dag na het eerste gesprek had ik al een vervolggesprek en aan het eind van de week lag er al een voorstel. Dat dat zo snel ging, zegt iets over de manier van werken hier: snel en met korte lijnen."

"Niemand zegt na zijn pensioen: die twintig jaar dat ik tachtig uur per week werkte, dát was de tijd van mijn leven."

Zijn je verwachtingen uitgekomen?

"Alles bleek te kloppen. Die korte lijnen zie je ook op kantoor. Als je iemand aanspreekt heeft diegene vrijwel altijd tijd voor je. De organisatie is echt heel plat. Ik had verwacht dat er toch een duidelijk voelbare hiërarchie zou zijn tussen staf en consultants, maar, daar heb ik nog weinig van gemerkt. Het is geen cultuur van alfamannen."


En de inhoud van het werk?

"In de eerste weken werden projecten beetje bij beetje bij mij neergelegd. Zo kon ik wennen

en toch direct iets betekenen. Ik kreeg de vrijheid en verantwoordelijkheid om op de tweede dag al sollicitatiegesprekken voeren. Ik vind het fijn om een werkrelatie te hebben waarbij je verantwoordelijkheid en vertrouwen krijgt. Als ik vastloop, weet ik mensen te vinden. Mensen gaan op een ontspannen en respectvolle manier met elkaar om."


Anna Korsten

Corporate Recruiter

Waarom zou je mensen aanraden om bij Quint te komen werken?

"In de eerste plaats de leuke en slimme collega's. In de tweede plaats de opdrachten. De afgelopen 19 jaar heb ik zo ongeveer alles kunnen doen wat er aan diensten binnen Quint te doen was. In die tijd heb ik natuurlijk ook gezien hoe Quint zich heeft ontwikkeld. Toen ik begon, waren mijn counterparts vooral managers van IT-afdelingen, nu zijn het CIO's of andere CxO's van bedrijven. We zijn een veel breder georiënteerd management-consultancybedrijf geworden. En over vijf of tien jaar doen we weer heel andere dingen. Dat vind ik mooi."

"Bij veel collega-organisaties zijn junioren écht junioren. Dat kennen we hier niet."

Wat maakt Quint uniek?

"Een voordeel is dat we niet een van de grootste consultancybedrijven zijn. Onze CEO Maurice kun je altijd rechtstreeks aanspreken. Het is echt een heel platte organisatie. Bij grotere collega-bedrijven is het vaak veel strakker en hiërarchischer. Daar zijn junioren écht junioren. Dat kennen we hier niet: we nemen iedereen mee, jonge medewerkers mogen doen wat ze kunnen. Quint is ook heel sociaal wat betreft de winstuitkering. Voor mij is het niet zo gunstig dat daarbij niet naar senioriteit wordt gekeken, maar ik vind het goed dat iedereen hierin deelt."


Wat zou je missen als je Quint ooit zou verlaten?

"Vooral een groep collega's die je scherp houden en met wie het mooi samenwerken is. Je vindt hier geen vaste kliekjes mensen. Jong en oud werken door elkaar heen en respecteren elkaar op kunde en kennis. Die menselijkheid vind ik mooi en is de voedingsbodem voor geweldige resultaten."


Edwin Eichelsheim

Partner

Je hebt 'Quinter' als functietitel in je LinkedIn-profiel staan. Dat is vast met een reden?

"Het is een goede naam om andere titels te vermijden. Consultant, principal, partner... Het zal wel. Ik wil ermee uitdrukken dat ik een emotionele binding met het bedrijf heb. Ik word wel eens het geweten van Quint genoemd. Ik probeer die woorden eer aan te doen door het Quint-DNA te bewaken.We werken met z'n allen aan hetzelfde resultaat: mooie dingen doen voor klanten die ons bedrijf robuust voor de toekomst maken. Ik probeer mede te zorgen dat de driehoek klant-Quinter-Quint optimaal functioneert. Hoe we dat doen? We praten mét elkaar en niet óver elkaar."

"We praten mét elkaar en niet óver elkaar."

Hoe onderscheid je Quinters van niet-Quinters?

"Dat is lastig te omschrijven, maar als je tien mensen op een rij zet, pik ik de Quinters er zo uit. Het zijn in ieder geval geen mensen die alleen voor eigen succes gaan, niet durven delen en niet van gelijkheid houden. Bij ons bedrijf hoort natuurlijk wel een flinke ambitie en een zekere zakelijkheid. Het is geweldig om bij Quint te werken, maar als je alleen maar een warm bad verwacht, gaat het ook niet goed. Voor nieuwe Quinters is het het eerste jaar best wennen. Dat proberen we nu makkelijker te maken met een introductieprogramma, een buddysysteem een persoonlijk welkomstdocument enzovoort."


Wat doen jullie verder om te zorgen dat Quinters zich met het bedrijf verbonden voelen?

"Heel veel gaat vanzelf. Er ontstaan zomaar hardloop- en volleybalgroepjes, of netwerken van Quinters initiatieven nemen om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. En op vrijdagmiddag is het vaak gezellig op kantoor. Dan zijn de consultants minder vaak bij klanten en komen ze wel eens naar kantoor om te werken en vooral om collega's te ontmoeten."


Jan Hendriks

Principal Consultant en Partner

Feedback speelt een belangrijke rol. Hoe geef jij die?

"We proberen de laatste tijd steeds meer feedback omtrent een opdracht of casus te organiseren. Dan krijg je een veel directer beeld en een beter gesprek dan wanneer iemand eens in de zoveel tijd algemene feedback krijgt en kunnen mensen daar ook direct mee aan de slag. Collega’s die nog niet zo lang bij ons werken, spiegelen zich soms aan een collega en zeggen dan: ik wil het ook op die manier doen. Wij zeggen dan: probeer vooral dicht bij jezelf te blijven. Het heeft geen zin om te acteren, daar prikken mensen feilloos doorheen. We vinden het belangrijk dat iemand zichzelf kan verbeteren zonder zijn eigen stijl te verloochenen. We willen nadrukkelijk niet alleen maar klonen van één persoonlijkheid hebben. Ieder heeft zijn eigen kracht en benut die om beter te worden."


"We willen nadrukkelijk niet alleen maar klonen van één persoonlijkheid hebben."

Hoe coach jij mensen binnen Quint?

"Met de acht mensen die ik binnen de practice coach, neem ik eens per maand een uur de tijd om bij een kop koffie bij te praten: hoe gaat het, wat speelt er, hoe zit het met je ontwikkelplan, waar loop je tegenaan? Als het tussen deze gesprekken nodig is, bellen we elkaar. Soms wijs ik een collega op een training of een coachinggesprek met een andere collega. In ieder geval gedraag ik me niet als de manager die de medewerker vertelt hoe het zit en wat men moet doen."


Worden nieuwe Quinters niet erg in het diepe gegooid?

"Bij grote consultancybureaus zijn de eerste drie maanden voor een nieuwe medewerker bijna helemaal uitgetekend. Wij hebben daar de schaal niet voor en dat heeft ook zijn voordelen. Mensen hebben de vrijheid om zelf te kijken wat bij ze past en wat ze nodig hebben. Anderzijds kan het ook het gevoel geven dat je in het diepe wordt gegooid, maar als je aan de bel trekt, word je altijd meteen geholpen."


Leo Oudshoorn

Managing Consultant

Hoe zorg je dat mensen die bijna altijd bij klanten zitten elkaar blijven ontmoeten?

"Wij zijn begonnen met de jaarlijkse vaktweedaagse en andere practices doen dat nu ook. Op een vrijdagmiddag komen we dan bij elkaar om te brainstormen over onze practice. In de avond is het tijd voor ontspanning, waarbij drank en karaoke onmisbare onderdelen zijn!

Ik zelf heb ontzettend mooie herinneringen aan de tweedaagse van twee jaar geleden, toen zijn we met een groot deel van het team naar Bosnië geweest, waar ik vandaan kom. Op de boomgaard van mijn familie hebben we toen een groot feest gehouden. Als consultants zijn we nomaden: we zitten op dit moment in zo'n vijf grote transformaties bij klanten. We moeten dus een manier vinden om verbinding met elkaar te houden. We houden maandelijkse team meets, met aan het einde een borrel. Ik zorg dan altijd dat iemand in het team een pluim krijgt: een cadeaubon voor iemand die een bijzondere prestatie heeft geleverd.

"Consultants zijn nomaden. We moeten dus een manier vinden om verbinding met elkaar te houden."

Ook belangrijk is onze team-Hangout waarin we successen en hulpvragen delen. Als iemand een mooie deal heeft gesloten, feliciteren we diegene via de Hangout. Dat gebeurt ook als iemand een waanzinnige workshop heeft gedraaid. Hij of zij post dan een foto en krijgt felicitaties. En als iemand hulp nodig heeft of ergens mee zit, krijgt dat net zo veel aandacht."


Hoe zou je je stijl van leidinggeven typeren?

"Dat ik leidinggevende ben, betekent dat ik voor iedereen tijd moet hebben. Ik probeer iedere keer na te denken hoe ik mensen bij elkaar kan brengen en laten floreren. Dat doe je door mensen het gevoel te geven dat ze gewaardeerd worden, dat ze contact met je zoeken omdat je luistert. Je functie maakt je een manager, je mensen maken je een leider."


Dragana Mijatovic

Practice Lead

Hoe zorg je dat de vaardigheden op peil blijven?

"In team meets bespreken we wat iedereen doet en ligt het accent op van en met elkaar leren en ontwikkelen. We houden geen saaie vergaderingen waarin we bespreken hoe goed we het doen en wat er beter kan. We werken veel met online dashboards. En we werken met OKR’s, meetbare doelen om tot resultaten te komen. Ook belangrijk zijn onze sociale team meets met de hele practice. Een maand geleden zijn we bijvoorbeeld gaan eten en hebben we indoor jeu de boules gespeeld. En een keer in het jaar hebben we een vaktweedaagse waarbij we met één thema aan de slag gaan. Dit jaar hebben we in het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam onbetaald in drie teams de polikliniek van de toekomst ontworpen, samen met artsen en verpleegkundigen. De Raad van Bestuur kwam ook nog kijken. Dat soort team meets bij en met de klant zijn voor ons ook weer enorm leerzaam."

"We willen net zo vernieuwend en klantgericht zijn als Coolblue of bol.com. Dat bereik je alleen als je medewerkers ook tevreden zijn."

Hoe zorg je Quinters in jouw practice gemotiveerd blijven?

"We hebben een feedbackcultuur. Niet alleen vertelt de klant in klare taal wat hij vindt, we geven ook elkaar feedback, zodat we scherp blijven. Daarbij weet je dat je niet wordt afgestraft. Je mag fouten maken, als je ze maar herstelt en ervan leert. Dankzij onze teambarometer houden we in de gaten hoe iedereen in het team zit waarin ook ruimte is voor mensen om te laten blijken dat ze minder goed in hun vel zitten. We zoeken dan samen naar een oplossing. Veel organisaties houden wel dagstarts en doen aan agile en scrum, maar vaak is het meer een rituele dans en komen de dingen waar het echt om gaat niet aan de orde. Ik geloof dat bij ons iedereen weet wat belangrijk is. De medewerker én de klant staan op de eerste plaats. We willen 100 procent klanttevredenheid en net zo vernieuwend en klantgericht zijn als Coolblue of bol.com. Dat bereik je alleen als je medewerkers ook tevreden zijn en dat is iets wat veel organisaties vergeten."


Frank Willems

Practice Lead

Waarom is feedback eigenlijk zo belangrijk?

Youandi: "Als je professioneel wilt groeien en daarnaast een leukere en betere collega wilt worden, is feedback volgens ons een enorm belangrijk middel. Daarom zijn er enkele jaren geleden serieus mee aan de slag gegaan. We zijn toen begonnen met de tool Impraise, we hebben trainingen ondersteund over feedback ontvangen en geven. We zijn heel erg bezig geweest om het onder de aandacht te houden. Zo hebben we eens een complimentenactie georganiseerd, waarbij iedereen van een collega feedback ontving. Het zijn kleine acties, maar het is een mooie manier om het onder de aandacht te brengen."


Dat is een mooi begin, maar hoe verder?

Charlotte: "We willen stimuleren dat als collega's met elkaar samenwerken aan het begin van dei samenwerking expliciet maken waar ze elkaar feedback op willen geven. Iedereen staat natuurlijk op een ander punt in zijn of haar ontwikkeling en heeft op een andere manier behoefte aan feedback. Je kunt je snel laten meeslepen in de drukte bij de klant en de inhoud van het werk. We proberen nu te zorgen dat we meer stilstaan bij onze samenwerking als collega's en hoe we dat vorm gaan geven. Dat zien we ook al meer gebeuren."

Feedback hoort thuis in de Quint cultuur – op een wandeling door de gang, aan het einde van een vergadering of bij een kopje koffie. En daar gaan we voor!

Wat is er nog te verbeteren?

Youandi: "Als we kijken waar we vandaan komen, hebben we flinke stappen gemaakt, maar wat ons betreft, kan het nog beter. Dit jaar zijn we begonnen de slag te maken naar meer realtime-feedback, waarbij mensen zelf actiever in Impraise, op een koffiemoment, tijdens een project of waar dan ook om feedback vragen. Dat kan gericht zijn op je persoonlijke ontwikkeldoelen, over een presentatie of iets anders. Zo wordt het meer in het dagelijks werken geïntegreerd. We merken dat mensen het spannend vinden om met name kritische feedback aan te leveren aan collega's. Of dat feedback maar 1 kant op wordt gevraagd, bijvoorbeeld alleen van junior naar senior, maar niet van senior naar junior. Het goed kunnen geven en ontvangen van Feedback draagt bij tot een betere samenwerking, en je leert sneller van je ervaringen. Ontbreekt de feedback dan ontstaat er vaak veel ruis zoals onduidelijkheden en onuitgesproken verwachtingen. We willen dat feedback geven normaal gedrag is ook zo wordt ingezet, als dagelijkse routine. Als feedback alleen gebeurt op ongebruikelijke tijden (zoals een performance review of als er iets is fout gegaan), zal het nooit echt een onderdeel van de organisatiecultuur worden."


Youandi Hoogerbrugge

HR-manager

&

Charlotte van der Kooij

Consultant