Inspireren

Quint wil inspireren. Dat betekent dat onze bedrijfsdoelstelling en het grotere verhaal onze medewerkers moet prikkelen en motiveren om het nog beter te doen. Onze doelstellingen staan in een succesboom. Deze is opgebouwd uit verschillende hoofdtakken, die ieder een succesfactor beschrijven voor de korte en lange termijn. Elke hoofdtak heeft een eigenaar. Op dit moment hebben we vier succesfactoren:


  1. Quint is een ‘great place to work’.
  2. Quints klanten zijn 100 procent tevreden.
  3. Quint is een financieel gezond bedrijf.
  4. Quint is het beste adviesbureau.


Zoals iedere boom heeft elke hoofdtak zijtakken. Op het niveau van deze zijtakken worden activiteiten, acties en bijpassende KPI’s geformuleerd, die aangeven in hoeverre aan de succesfactor van de hoofdtak wordt voldaan. Ook: wat er moet gebeuren om te zorgen dat we continu verbeteren.

Obeya-meeting

Om de zes weken komen de eigenaren van alle hoofdtakken bijeen tijdens een zogeheten Obeya-meeting. Hier evalueren we de openstaande acties op het scrumboard van Trello, bespreken we knelpunten en initiëren we verbeteringen.


Obeya is een begrip vanuit de Lean-managementfilosofie en staat voor ‘grote kamer’. In deze ruimte worden de acties en de resultaten letterlijk op de muur geprojecteerd en besproken met alle betrokkenen.


Het scrumboard is voor iedere Quinter (online) toegankelijk om transparantie te vergroten en het mogelijk te maken om bij te dragen aan succesfactoren. Ook de resultaten van de succesboom zijn via het Obeya-overzicht voor iedere Quinter inzichtelijk. Dit overzicht wordt maandelijks geüpdatet met informatie over de scores van succesfactoren, zoals ‘de happines-scores’ van de practices, billability (productiviteit), het operationeel resultaat en de klantwaardering. Dit overzicht wordt iedere maand aan alle Quinters gemaild.


Op basis van de positieve reacties van Quinters zijn we in 2019 ook op practice-niveau gaan werken met Obeya’s. Maandelijks worden de resultaten en de feedback, verzameld vanuit Quinters en klanten, in de practice-meetings besproken. Aan de hand daarvan worden eventuele acties afgesproken en de opvolging ervan geëvalueerd.


De toekomst van Quint

Uit de resultaten van eerder GPTW-onderzoek bleek dat Quint relatief laag scoorde op de score 'duidelijk beeld waar de organisatie naartoe gaat.' Om dit te verduidelijken, zijn we in 2019 gestart met acties om de beleving van Quint als bedrijf en als werkgever beter op de kaart te zetten. We doen dit met ondersteuning van een extern bureau en richten ons op het ‘opnieuw’ laden van ons merk. Dit heeft geleid tot het aanscherpen van de merkpijlers en van onze missie en visie. Daarnaast is de huisstijl zodanig aangepast dat die uitstraalt wie we als bedrijf zijn.


Eind 2019 hebben we een aantal avonden georganiseerd waarin de merkidentiteit van Quint centraal stond. Met groepen Quinters van 25 tot 40 personen hebben we de kernwaarden van Quint doorleefd en gekoppeld aan Quint als merk en aan onze proposities op het gebied van digitale transformatie. Begin 2020 gaan we hiermee verder. De aftrap hiervoor vindt plaats op onze nieuwjaarsborrel van 10 januari, met als gast de inspirerende spreker Ben van der Burg.


Elkaar inspireren

Ons kantoor is onze identiteit

Ons kantoor bevindt zich in een oude, karakteristieke munitiefabriek vol geschiedenis en sfeer. Het pand ligt tussen de Amstel en omliggende weilanden en biedt daarom de mogelijkheid om wandelend te vergaderen of in de zomer een rondje te varen. Het pand heeft kleine en grote werkruimtes, een open sfeer en is ingericht met veel groen. Ruimte om te ademen. Overlegruimtes zijn te vinden tussen de flex- en vaste werkplekken, wat zorgt voor dynamiek, beweging en veel contactmomenten. In de keuken vieren we onze verjaardagen, succesverhalen en smeren we een boterham of kletsen we bij met een kop koffie of thee. De koelkast is altijd goed gevuld – ook voor de vrijdagmiddagborrel.


Quint helpt

Vaktweedaagse

Ieder jaar gaat elke practice met het hele team op stap. Dan logeren we bij de boer, op een jeugdherberg of gewoon in een hotel. We nemen tijdens deze twee dagen de tijd om met elkaar de markt- en vakinhoudelijke ontwikkelingen te bespreken. We proberen een antwoord te vinden op de vraag hoe we daar als bedrijf effectief op inspelen, en hoe de rol van onze medewerkers er in die aanpak uitziet. Naast het vak hebben we ook aandacht voor elkaar. Vaak wordt er gedanst, gezongen, gekookt, gegeten en gedronken.


Quint-portal

In juni is de nieuwe Quint-portal live gegaan. Met deze portal hebben we een stap gezet in het ‘ontmailen’ van Quint. Het is ook een volgende stap in de verdere digitalisering van interne processen. Dit is dé plek waar je als Quinter alle interne informatie over onze organisatie kunt vinden. Zo kan iedereen kennis- en nieuwsartikelen schrijven en opmerkingen bij artikelen plaatsen, kantoorartikelen en andere zaken aanvragen en bekijken welke evenementen gepland zijn. Ook zijn de gegevens van alle collega's via de portal makkelijk te vinden. We bouwen gezamenlijk de Quint-portal steeds verder uit. Zo verloopt uiteindelijk alle ‘employee engagement’ via deze portal. Kennis, HR-processen, events, ins & outs van Quint, nieuwsberichten enzovoort, uiteindelijk zullen we dit allemaal vanuit de portal gemakkelijk kunnen inzien en regelen.

Quintdagen

Tijdens Quintdagen komen we bij elkaar, delen we verhalen, ontwikkelen we en maken we plezier. Drie tot vier keer per jaar organiseren we een Quintdag gericht op inhoud en fun. Vaak houden we die op een inspirerende plek, waar veel ruimte is om met elkaar in gesprek te gaan en via workshops en oefeningen inhoud te geven aan een specifiek onderwerp. De Quintdagen gebruiken we primair voor:


  • Onderwerpen die voor iedereen relevant zijn, zoals de strategie, planning en updates van Quint als geheel.
  • Onderwerpen die voor iedereen als individu relevant zijn, zoals feedback en leiderschap.
  • Activiteiten en fun, waarbij bonding en gezelligheid centraal staan.


Dit waren in 2019 de thema's van de Quintdagen:

  • De markt, Quint en de practices. De practice leads namen alle Quinters tijdens een interactief TEDx-verhaal mee in de ontwikkelingen in de markt.
  • Zelfreflectie en persoonlijk leiderschap. Bestsellerauteur Wouter de Jong hield een inspirerende presentatie over mentale wendbaarheid. Hij leerde ons hoe we ons vaak onbewust laten gijzelen door onze gedachten en hoe we het inzicht in eigen denken en handelen kunnen vergroten.
  • Escape from… Hier speelden we het spannende ontsnappingsspel Escape from Pampus. Niet zomaar een escaperoom, maar een op maat ontwikkelde game die een combinatie biedt tussen historie, actie, logica en samenwerking. Een activiteit voor doeners en denkers, voor jong en oud. Dare to challenge!

Lunchen doen we samen

Iedere werkdag tussen kwart voor 12 en half 1 eten we gezamenlijk, even weg van de werkplek! Bij mooi weer aan de picknicktafel buiten en alle overige dagen in de kantine. Soms praten we over werk, maar meestal over wat iemand heeft gedaan en wat hem of haar bezighoudt. Er wordt vooral veel gelachen en gediscussieerd. Zo leren we elkaar iedere dag weer een beetje beter kennen.


Check in en Check out

Bij Quint checken we in en uit. We bedoelen hiermee dat we de aandacht hebben voor elkaar. In iedere vergadering maken we daarom voorafgaand en achteraf nog even contact met elkaar. Een ‘check in’ zorgt dat mensen gefocust zijn op de meeting en op elkaar. Een ‘check uit’ zorgt dat alles tijdens de meeting is gezegd, en dus niet via een e-mail achteraf of helemaal niet.

Hoe bepaalt een Quinter zijn of haar groeipad?

"De ambitie die je zelf neerlegt en hoe je je daarin wilt ontwikkelen, bepaalt het groeipad voor een jaar. In onze practice heeft iedereen dit jaar zijn persoonlijk ondernemingsplan geschreven. Daarin kijk je wat je het komende jaar wilt bijdragen aan de organisatie en hoe je jezelf nog moet ontwikkelen om dat te bereiken. Die doelen zijn ambitieus maar moeten wel realistisch zijn. Mensen halen vaak feedback op. Je bespreekt wat je passie is en waar je energie van krijgt. Als je met iemand praat, zie je vrij snel of iemand een fonkeling in zijn ogen heeft. Als ik die mis, ga ik vragen stellen. Je bent hier niet om constant je zwakke plekken aan te duiden terwijl je misschien veel meer kunt excelleren als je op je goede punten verdergaat. Als lerende organisatie willen we dat iedereen aan zijn persoonlijke ontwikkeling werkt, maar het is tweerichtingsverkeer."


"Ik leer van de mensen die ik zelf coach ook ontzettend veel."

Is er een Quint-stijl van coachen?

"We hebben niet één stijl, want we zijn een heel grote groep individuen zijn met elk onze eigen sterke punten en verschillen. Daarbij slagen we erin om heel goed de match te maken tussen wat iemand in zijn groeipad nodig heeft en wie de meest geschikte kandidaat is om die Quinter te helpen. Of het nu gaat om vakinhoudelijke kennis, adviesvaardigheden of persoonlijke effectiviteit. Zelf ben ik vooral gespecialiseerd in adviesvaardigheid en het delivery-deel: hoe zorgen we dat we een kwaliteitsstandaard in de opdrachten realiseren."


Krijg jij zelf ook coaching?

"Zeker. Ik heb ook een ondernemingsplan en mijn eigen Managing Consultant als coach. Met die coach heb ik ook persoonlijke gesprekken. Ik leer van de mensen die ik zelf coach ook ontzettend veel. Alleen dat geeft alweer heel veel inzichten over mezelf."


Gabi Bousché

Managing Consultant