Werven & verwelkomen

Quinters zijn goed in het vinden van nieuw talent. In hun omvangrijke netwerk herkennen ze snel potentiële kandidaten die het Quint-DNA hebben: nieuwsgierig, ondernemend en een Dare to Challenge mentaliteit. Quinters kunnen bovendien met veel passie over hun werk en ons bedrijf vertellen. Bijvoorbeeld hoe een werkdag er uitziet, maar ook wat je in huis moet hebben om een Quinter te worden. Geen vage functiebeschrijvingen, maar de echte wereld.

Koken met Quint!

Quint organiseert vier keer per jaar het evenement Koken met Quint, om de eigen werving te stimuleren en te faciliteren. Tijdens dit evenement nodigen wij mensen uit die interesse hebben in onze organisatie of een specifieke vacature. Onder begeleiding van een professionele chef en samen met een aantal culinaire Quinters koken we samen een mooi menu. Tijdens het kokkerellen maken deelnemers op een laagdrempelige manier kennis met elkaar en de organisatie. Niet zo gek dus dat deze succesvolle sessies sinds 2007 veel ijzersterke nieuwe collega’s hebben opgeleverd.

REFERENTIE

Tijdens mijn eerste werkdag werden mijn verwachtingen over Quint meteen bevestigd: een open cultuur met toegankelijke mensen. Humor speelt een grote rol in het dagelijkse omgang met collega's. Tegelijkertijd zijn het harde werkers met een groot analytisch maar ook creatief vermogen. Er is ruimte voor flexibiliteit en eigen initiatieven. De Quinters die mij op mijn eerste dag hebben opgevangen, zijn duidelijk trots op de plek waar ze werken.

Ik startte met zeven andere nieuwe collega’s, met wie ik gelijk een band vormde. Er wordt zelfs gesproken over het plannen van een borrel met deze groep mensen, de zogenaamde '2018 Quint lichting'. In december, tijdens mijn eerste (sprookjes)kerstbal van Quint in de Efteling, waar lakeien het diner serveerden en een violiste met lichtgevende viool ons naar de dansvloer begeleidde, wist ik het zeker: ik had de goede keuze gemaakt voor Quint als werkgever.

Doortje Hols,

begon in september als Junior Consultant

Solliciteren bij Quint

Kandidaten moeten tijdens het sollicitatieproces kunnen schitteren. We halen graag het beste uit hen naar boven door kritische vragen te stellen. Deze bereiden we voor iedere sollicitatie goed voor. Samen met iemand van HR lopen de gespreksleiders van Quint door het cv van de kandidaat voor aandachtspunten en observaties uit eerdere gesprekken. Ook maken we gebruik van een feedbackformulier. Het doel: zoveel mogelijk te weten komen over de kwaliteiten van de kandidaat en hoe die aansluiten bij de vacature. Maar ook hoe de persoon die kwaliteiten belichaamt. We vinden het belangrijk dat een kandidaat tijdens het sollicitatieproces veel verschillende Quinters ontmoet. Zo weten we snel of er sprake is van een match.


Stap 1: Ontvangst van een brief en CV

Op basis van de motivatiebrief en cv vindt een eerste selectie plaats. We kijken naar opleiding, werkervaring, nevenactiviteiten en de motivatie van de kandidaat. Talent kom je tegen in alle soorten en maten: omdat we niets willen missen, bekijken we ieder cv zorgvuldig – ook als dat niet meteen direct aansluit op de vacature.


Stap 2: Het eerste gesprek

Tijdens dit gesprek verkennen twee Quinters in welke mate de werkwijze en cultuur van Quint passen bij de kandidaat. En natuurlijk of de ambitie, persoonlijkheid en vaardigheden van de kandidaat aansluiten bij de profielen die we zoeken. Aan het einde van het gesprek leggen we uit wat de vervolgstappen en daarbij horende contactpersonen en -momenten zijn.


Stap 3: Het tweede gesprek

Quint houdt van mooie verhalen en trots. Daarom vragen we tijdens dit verdiepende gesprek aan kandidaten om een voorbeeld van recent werk mee te nemen en erover te vertellen op hun eigen, authentieke manier. Dit levert waardevolle informatie op over de schrijfstijl, probleemaanpak, creativiteit en passie van de kandidaat tijdens een boeiend, dynamisch gesprek. Natuurlijk toetsen we ook de aandachtspunten uit het eerste gesprek. De focus ligt hier op advies- en sociale vaardigheden, overtuigingskracht, energie en impact. Ook dit gesprek wordt door twee Quinters gevoerd.


Stap 4: Laten zien wie je bent

In deze laatste fase van de sollicitatieprocedure geeft de kandidaat een presentatie over zichzelf aan zes Quinters. De voorzitter heeft de kandidaat al in een eerder gesprek gezien – de rest van het publiek bestaat uit Quinters uit verschillende practices/afdelingen op verschillende niveaus. Tijdens de presentatie vragen we de kandidaat om een beeld te geven van wie hij of zij is als persoon en professional. De kandidaat mag zelf bepalen hoe hij of zij invulling geeft aan de presentatie. Van Powerpoint tot elevator pitch. De aanwezige Quinters stellen na afloop vragen over de achtergrond en meest recente (werk)ervaring van de kandidaat. Welke stappen heeft de kandidaat gezet om te komen tot deze plek in zijn of haar carrière? De focus ligt hier op presentatietechnieken, luister- en sociale vaardigheden en sensitiviteit.


Tijd om te stemmen

Na de presentatie stemmen de zes Quinters of er een definitief aanbod wordt gedaan. Dat doen we met een duidelijke ‘ja’ of ‘nee’. Na de stemming geeft iedereen een onderbouwing van zijn of haar keuze. Daarna volgt een tweede stemming waarbij men zijn stem kan wijzigen. De voorzitter informeert de kandidaat de volgende werkdag over de uitkomst. De kandidaat krijgt dan meteen (positieve en negatieve) feedback over de presentatie. Quinters geven zich vrijwillig op voor deze presentaties. Als de samenstelling te eenzijdig is (bijvoorbeeld alleen maar vrouwen of mannen, of geen aanwezigen uit een bepaalde afdeling), plaatsen we een extra oproep.

Welkom bij Quint!

Een eerste werkdag van een nieuwe baan is altijd spannend. Dat vraagt om een warm welkom! We laten zoveel mogelijk nieuwe collega’s op dezelfde dag starten. Dit creëert saamhorigheid en een informele sfeer, waarin men elkaar goed kan helpen.

Net begonnen bij Quint als consultant? Grote kans dat je al snel bij een opdrachtgever op locatie zit. De HR-afdeling zorgt er daarom voor dat de introductie plaatsvindt in de eerste werkweek. Iedere nieuwe collega krijgt bovendien een eerstedagrooster.

Verwelkomen

Tijdens zo’n introductieperiode voeren nieuwe collega’s verschillende kennismakingsgesprekken met Quinters van allerlei afdelingen. Zo voelen ze zich snel thuis binnen de organisatie en leren ze de bedrijfscultuur snel kennen.

Iedere nieuwe Quinter krijgt vanzelfsprekend een pc, laptop, simkaart, deurtag, leaseauto of NS Business Card en een e-mailaccount. Zo kan iedereen meteen aan de slag.

REFERENTIE

Mijn startperiode bij Quint heb ik als warm en goed georganiseerd ervaren. In korte tijd heb ik (mede dankzij een programma van HR) de organisatie goed leren kennen. Van geplande kennismakingen met belangrijke stakeholders, tot trainingen en goed 'leesvoer': aan alles was gedacht om mij een vliegende start bij Quint te geven!

Lucas Ririmasse,
is vanaf september onze nieuwe Client Director Overheid

Zo werkt Quint

Onderstaande stappen laten zien hoe bovenstaande introductie bij Quint er in de praktijk uitziet en met wie nieuwe medewerkers te maken krijgen.

Een HR-medewerker heeft voorafgaand aan de startdatum contact met nieuwe collega’s over de administratieve opstart. Deze medewerker zorgt op de eerste werkdag voor het afronden van het administratieve HR-proces en geeft informatie over ziekmelden, (toegang tot) de salarisstrook en andere HR-processen. Ook wordt hier materiaal uitgegeven zoals deurtags en telefoons.

De HR-recruiter (tevens verantwoordelijk voor onboarding) ontvangt nieuwe collega’s, geeft een rondleiding, stelt ze voor aan de aanwezige Quinters en zorgt voor het eerste dagrooster. Deze persoon gaat tijdens de eerste weken na of iedereen goed is geland.

De HR manager ziet de nieuwe collega’s op de eerste werkdag/werkweek en neemt hen mee in belangrijke HR-projecten zoals het Feedbackproject en Q-cycles voor een goede ontwikkeling en beoordeling.

De marketingmanager vertelt het verhaal van Quint. Ook wordt hier de marketing, huisstijl en marktpositionering van Quint besproken.

Een cliënt director vanuit de salesafdeling vertelt nieuwe collega’s over het commerciële plaatje van Quint. En natuurlijk hoe Quinters daaraan een bijdrage leveren en hoe matching op projecten ingeregeld is.

De managing consultant spreekt nieuwe medewerkers altijd op een van de eerste dagen. Het doel: inzicht geven in hun nieuwe rol en alle belangrijke verwachtingen die daarmee samenhangen.

Vakgoeroes komen in contact met alle nieuwe Quinters. Deze specialisten kunnen flink wat waardevolle informatie kwijt over hun practise.

De Buddy

Iedere nieuwe collega krijgt een Buddy. Deze collega uit dezelfde practice helpt de nieuwe Quinter bij alles wat hij of zij nodig heeft. Hoe de printer werkt, wat ook alweer de naam is van die aardige medewerker op de backoffice en alle andere vragen die je niet meteen aan een managing consultant stelt.

Welkomstpakket

Voor alle nieuwe medewerkers staat een welkomsttas klaar. Deze zit vol gadgets als een multi-oplader en een Moleskine in een Quint-jasje. Ook geven wij een pakket met inspirerende boeken, zoals Feilloos adviseren, Feedback is een kadootje en Pyramid Principle. Wij houden van deze boeken – veel informatie komt terug in onze visie, werkwijze en trainingen.

Quint Academy

Nog zoiets om trots op te zijn: onze eigen Academy, waar we veel vakinhoudelijke trainingen aanbieden aan onze klanten en medewerkers. Nieuwe en bestaande collega’s kunnen altijd een opleiding volgen. Samen met de managing consultant kiezen zij voor een ontwikkelpad en welke trainingen gevolgd kunnen worden. Die kunnen gericht zijn op een specifiek project, maar ook algemeen van aard zijn.


Evaluaties

We blijven graag op de hoogte hoe het met iedereen gaat. Consultants voeren daarom regelmatig ontwikkelingsgesprekken met de Managing Consultant. Na een maand heeft een HR-medewerker een evaluatiegesprek met nieuwe medewerkers over hun werkzaamheden en gevoel binnen de organisatie. Dat geeft meteen de kans om te vragen hoe het sollicitatieproces en de introductieperiode beviel.


Die feedback vinden wij ontzettend waardevol. We delen het direct met het hele HR-team en passen als het nodig is processen aan. Commentaar op collega’s of processen buiten de HR-afdeling? Dan gaan we ook met die personen en afdelingen direct aan de slag om het beter te doen.Na een jaar maken we nog een keer de balans op. HR voert dan opnieuw een gesprek om de voortgang te bespreken van de nieuwe medewerker. Zo zorgen wij dat iedereen zich goed voelt in de organisatie en ingegrepen wordt waar nodig is. Zo haalt iedereen altijd het allerbeste uit zichzelf.


A/B groep

We zijn trots op alle nieuwe junior consultants die bij ons aan de slag gaan. Of ze nou net zijn afgestudeerd of al wat werkervaring achter de rug hebben, blijft het spannend om in een dynamische omgeving als Quint te beginnen, waar je te maken krijgt met veel verschillende klanten, werken in multidisciplinaire teams en een flinke hoeveelheid vakkennis.


Om nieuwe consultants wegwijs te maken in hun nieuwe avontuur, heeft een groep jonge consultants de A/B-groep opgericht. Maandelijks komen deze consultants samen met de groep nieuwe werknemers om te praten en sparren over de onderwerpen die hen bezighouden. De feedback wordt naar HR teruggekoppeld om processen te verbeteren als het nodig is.

REFERENTIE

Nadat ik aan aantal jaar geleden al erg prettig en leerzaam had samengewerkt met consultants van Quint, klopte ik afgelopen lente aan met de ambitie om zelf ook Quinter te worden. En na de energieke gesprekken en superleuke slotronde in het sollicitatieproces, was ik helemaal blij dat ik Quinter mocht worden!

Niet alleen het warme welkom (met de gezellige lunch en nog gezelligere events) maken me blij, maar ook de stuk voor stuk aansprekend enthousiaste collega's vielen meteen op. Top is ook dat het motto "Dare to Challenge" echt leeft binnen de organisatie. Feedback wordt constructief ontvangen en er worden direct pragmatische oplossingen gecreëerd. De snelheid van besluitvorming en de brede betrokkenheid om je als medewerker happy te laten voelen, moeten zeker worden genoemd, maar op de allereerste plaats zijn het toch echt de Quinters die dit bedrijf voor mij inderdaad een great place to work maken! :-)

Marc Walenberg,
startte in september als Senior Consultant