Werven & verwelkomen

Quinters zijn heel goed in het vinden van nieuw talent. In hun omvangrijke netwerk herkennen ze snel potentiële kandidaten die het Quint-DNA hebben: nieuwsgierig, ondernemend en een Dare to Challenge-mentaliteit. Quinters kunnen bovendien met veel passie over hun werk en ons bedrijf vertellen. Bijvoorbeeld hoe een werkdag eruit ziet, wat voor uitdagende opdrachten ze doen, maar ook wat je in huis moet hebben om een Quinter te worden. Geen vage functiebeschrijvingen, maar de echte wereld.

Van zoeken naar vinden van talent

Anna is onze recruiter zij heeft de volledige focus op werving en selectie. Daarbij stelt ze kritische vragen, maar draagt ze ook het Quint-verhaal uit. Daardoor wordt Quint de komende jaren nog sterker in de vertaalslag van het zoeken naar het vinden, binden en boeien van kandidaten. De impact hiervan is nu al zichtbaar in de verdubbeling van het aantal geïnteresseerden op de vacatures van Quint!

Arbeidsmarktcommunicatie gericht op onze identiteit

Dit najaar zijn we gestart met actieve arbeidsmarktcommunicatie. Het doel is om - naast de vakinhoudelijke marketing die al heel goed staat - de Quinter als persoon te laten zien. De nadruk ligt hierbij op onze bijzondere identiteit. Door korte persoonlijke interviews laten we zien hoe Quinters het ervaren om bij Quint te werken. Daarnaast maken we sinds dit jaar gebruik van de career page op LinkedIn, waar je een inkijkje krijgt in onze cultuur, en is er een verbeterslag geweest over de vacatureteksten zodat deze meer uitstralen wie Quint is. Op deze manier geven we een beter beeld van de Quint-cultuur en hopen we passende kandidaten aan te trekken.

Eigen netwerk waardevol!

Wanneer we op zoek zijn naar nieuwe collega’s raadplegen Quinters altijd hun netwerk. In 2020 hebben we 33 referrals ontvangen, waarvan er 23 in procedure zijn geweest en 3 zijn aangenomen. Om dit te stimuleren (en te vieren!) wordt er een referral bonus van €2.500 uitgekeerd zodra een nieuwe collega zijn/haar proeftijd door is.

Verrijking door aanwas van ‘buiten’

Voor het vinden van kandidaten met een schaars profiel (en die minder aanwezig zijn in ons eigen netwerk) maken we sinds een aantal jaren gebruik van de diensten van Dutchwebshark. Dit Amsterdamse bedrijf heeft innovatieve producten en diensten die bedrijven helpen schaars talent te vinden. Dankzij data intelligence maken zij het vinden en aannemen van talent transparanter en effectiever, zowel voor de organisatie als voor de kandidaat. Hoe werken wij samen met Dutch Webshark? Een getrainde specialist (Webshark) gaat voor Quint op zoek naar geschikte kandidaten die willen kennismaken met onze organisatie. De Websharks zijn verantwoordelijk voor de kandidaat tot aan de sollicitatie. Daarna neemt Anna de selectie over. Wij vinden het belangrijk dat een nieuwe collega het Quint-DNA meebrengt. Tijdens onze jarenlange samenwerking zijn we elkaars DNA steeds beter gaan begrijpen. Zo is Webshark goed in staat om onze cultuur, manier van werken en wat ons uniek maakt uit te leggen en te delen met kandidaten.

Digital accelerator als creatieve snelkookpan

De Digital Accelerator is een snelkookpan waarin studenten aan de slag gaan om een gedurfde en innovatieve oplossing te bedenken voor een strategische uitdaging van onze klanten. In de echte wereld dus! Een team van vijf of zes studenten werkt samen met enkele Quinters aan één opdracht. De studenten hebben verschillende achtergronden, bijvoorbeeld in business-strategie, media- en communicatiestrategie, of front-end of back-end development. De studenten maken niet alleen impact bij de klant maar kunnen zelf in een korte tijd veel leren en zichzelf verder als professional en als persoon ontwikkelen. Quint komt op deze manier in aanraking met jong talent, waarbij we snel genoeg ervaren of iemand een kandidaat-Quinter is of niet. De praktijk leert dat een aantal van de deelnemers aan de Digital Accelerator na afloop solliciteert naar de functie van consultant!

Health Business week

De Health Business Week (HBW) is een business evenement waar studenten, bedrijven en interessante sprekers elkaar ontmoeten. Deze week wordt georganiseerd door de Health Business Week-commissie van faculteitsvereniging SHARE van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tijdens de week krijgen kandidaten een indruk van de verschillende carrièremogelijkheden binnen de zorgsector, een dynamische en uitdagende sector die tal van mogelijkheden biedt. De meeste studenten weten nog niet welke richting in de gezondheidszorg ze in de toekomst willen uitgaan. Daarom zijn er gedurende de week verschillende bedrijven met (o.a.) een focus op de zorg aanwezig, waaronder Quint. Door middel van presentaties, workshops en speeddate-sessies komen we in contact met interessante studenten. Zo kunnen wij Quint neerzetten als een interessante werkgever. De Quinters op dit event nemen hun Quint-DNA mee en vertalen dit naar workshops en speeddate-sessies. En we zijn succesvol, uit deze samenwerking hebben we nieuwe Quinters mogen verwelkomen.

Koken met Quint

In het kader van werving organiseert Quint een paar keer per jaar het evenement Koken met Quint. Tijdens dit evenement nodigen wij mensen uit die interesse hebben in onze organisatie of een specifieke vacature. Onder begeleiding van een professionele chef koken we samen met een aantal culinaire Quinters een mooi menu. Tijdens het kokkerellen maken deelnemers op een laagdrempelige manier kennis met elkaar, de organisatie en de Quint-cultuur. Niet zo gek dus dat deze succesvolle sessies sinds 2007 veel ijzersterke nieuwe collega’s hebben opgeleverd.

“Mijn eerste werkdag verliep op z’n zachtst gezegd bijzonder. De dag ervoor kreeg ik namelijk een positieve corona-uitslag, dus dat was even schakelen. Gelukkig werden alle fysieke introductiegesprekken meteen omgezet naar digitale en werd ik door iedereen snel wegwijs gemaakt. Ook de buddy van mijn eigen leeftijd, mijn ervaren coach en ons afdelingshoofd hielpen daarbij. En niet te vergeten de fijne checklist van HR! Van mijn Google handtekening wijzigen tot inleestips; er stond van alles op wat ik in die eerste week thuis op kon pakken. Als junior - dit is mijn eerste baan - wilde ik snel verbinding maken. En ja, dat was door corona toch een extra uitdaging. Gelukkig bleek de sfeer net zo informeel als tijdens de sollicitatiegesprekken en is er weinig hiërarchie. Twee weken geleden hadden we een business update met wel 70 Quinters, zegt onze CEO Maurice ineens: ‘Hé Deepak, stel je ff voor’. Die had ik niet aan zien komen! Hetzelfde geldt overigens voor de strap band die ik thuisgestuurd kreeg in de week voordat ik begon - het bleek vitaliteitsweek - en de goodie bag die voor me klaarstond met interessante én grappige boeken erin.”

Deepak Murugesu

consultant

Solliciteren bij Quint

Kandidaten moeten tijdens het sollicitatieproces kunnen schitteren. We halen graag het beste uit hen naar boven door kritische vragen te stellen. Deze bereiden we voor iedere sollicitatie goed voor. Samen met iemand van HR lopen de gespreksleiders van Quint door het cv van de kandidaat voor aandachtspunten en observaties uit eerdere gesprekken. Ook maken we gebruik van een feedbackformulier. Het doel: zoveel mogelijk te weten komen over de kwaliteiten van de kandidaat, hoe die aansluiten bij de vacature en in hoeverre er sprake is van een culture fit. We vinden het belangrijk dat een kandidaat tijdens het sollicitatieproces veel verschillende Quinters ontmoet. Zo weten we snel of er sprake is van een match.

Stap 1: Ontvangst van een brief en cv

Op basis van de motivatiebrief en cv vindt een eerste selectie plaats. We kijken naar opleiding, werkervaring, nevenactiviteiten en de motivatie van de kandidaat. Talent kom je tegen in alle soorten en maten: omdat we niets willen missen, bekijken we ieder cv zorgvuldig – ook als dat niet meteen direct aansluit op de vacature.

Stap 2: Het eerste gesprek

Tijdens dit gesprek verkennen twee Quinters in welke mate de werkwijze en cultuur van Quint passen bij de kandidaat. En natuurlijk of de ambitie, persoonlijkheid en vaardigheden van de kandidaat aansluiten bij de profielen die we zoeken. Aan het einde van het gesprek leggen we uit wat de vervolgstappen en daarbij horende contactpersonen en -momenten zijn.

Stap 3: Het tweede gesprek

Quint houdt van mooie verhalen en trots. Daarom vragen we tijdens dit verdiepende gesprek aan kandidaten om een voorbeeld van recent werk mee te nemen en erover te vertellen op hun eigen, authentieke manier. Dit levert waardevolle informatie op over de schrijfstijl, probleemaanpak, creativiteit en passie van de kandidaat tijdens een boeiend, dynamisch gesprek. Natuurlijk toetsen we ook de aandachtspunten uit het eerste gesprek. De focus ligt hier op advies- en sociale vaardigheden, overtuigingskracht, energie en impact. Ook dit gesprek wordt door twee Quinters gevoerd.

Stap 4: Laten zien wie je bent

In deze laatste fase van de sollicitatieprocedure geeft de kandidaat een presentatie over zichzelf aan zeven Quinters. De voorzitter heeft de kandidaat al in een eerder gesprek gezien – de rest van het publiek bestaat uit Quinters uit verschillende practices/afdelingen op verschillende niveaus. Quinters geven zich vrijwillig op voor deze presentaties. Als de samenstelling te eenzijdig is (bijvoorbeeld alleen maar vrouwen of mannen, of geen aanwezigen uit een bepaalde afdeling), plaatsen we een extra oproep. Tijdens de presentatie vragen we de kandidaat om een beeld te geven van wie hij of zij is als persoon en professional. De kandidaat mag zelf bepalen hoe hij of zij invulling geeft aan de presentatie. Van Powerpoint tot elevator pitch. De aanwezige Quinters stellen vragen over de achtergrond en meest recente (werk)ervaring van de kandidaat. Welke stappen heeft de kandidaat gezet om te komen tot deze plek in zijn of haar carrière? De focus ligt hier op presentatietechnieken, luister- en sociale vaardigheden en sensitiviteit. Zo wordt een inschatting gemaakt of de aanwezige Quinters een succesvolle samenwerking voor zich zien.

Tijd om te stemmen

Na de presentatie stemmen de zeven Quinters of er een definitief aanbod wordt gedaan. Dat doen we met een duidelijke ‘ja’ of ‘nee’. Na de stemming geeft iedereen een onderbouwing van zijn of haar keuze. Daarna volgt een tweede stemming waarbij men zijn stem kan wijzigen. De voorzitter informeert de kandidaat de volgende werkdag over de uitkomst. De kandidaat krijgt dan meteen (positieve en negatieve) feedback over de presentatie.

Welkom bij Quint!

Een eerste werkdag van een nieuwe baan is altijd spannend. Dat vraagt om een warm welkom! We laten zoveel mogelijk nieuwe collega’s op dezelfde dag starten. Dit creëert saamhorigheid en een informele sfeer, waarin men elkaar goed kan helpen. Net begonnen bij Quint als consultant? Grote kans dat je al snel bij een opdrachtgever op locatie zit. De HR-afdeling zorgt er daarom voor een introductieweek. Iedere nieuwe collega krijgt een eerste weekrooster vooraf toegemaild, zodat zij weten wat zij kunnen verwachten. Tijdens deze introductieperiode voeren nieuwe collega’s kennismakingsgesprekken met Quinters van allerlei afdelingen. Zo voelen ze zich snel thuis binnen de organisatie en leren ze de bedrijfscultuur snel kennen. Iedere nieuwe Quinter krijgt vanzelfsprekend een laptop, simkaart, deurtag, leaseauto of NS Business Card en een e-mailaccount. Zo kan iedereen meteen aan de slag.

“Na drie maanden had ik al bij het Quint meubilair willen horen, maar helaas heb ik vooral mijn meubilair thuis gezien! Gelukkig heb ik ook wat kantoormomenten mee kunnen pikken, dat heeft me echt geholpen in de inwerkperiode. Mijn spullen ophalen op de eerste dag, mezelf persoonlijk voorstellen aan collega’s die ik alleen nog maar online had gezien en al wandelend buiten een praatje maken: heel fijn! Ook mijn buddy en het inwerkprogramma met klikbare links hielpen me goed op weg. Al tijdens mijn allereerste contact met de organisatie - ik deed als potentiële Quinter mee aan het event Koken met Quint - voelde ik dat deze club bij me past. Enthousiast, open en resultaatgericht. In de eerste paar weken kreeg ik al ongevraagd tips en feedback. Ik werd meteen opgenomen in belangrijke overleggen en ze vroegen volop naar mijn mening. Dan voel je je erg gewenst kan ik je zeggen. Ik sta sowieso aardig versteld van alles wat ze hier doen voor het personeel. Een coronabox per post met trui en warme sokken? Op kosten van de zaak in een vakantiehuisje logeren? Aan waardering en aandacht geen gebrek!”

Bram van der Sanden

consultant

Zo werkt Quint

Onderstaande stappen laten zien hoe bovenstaande introductie bij Quint er in de praktijk uitziet en met wie nieuwe medewerkers te maken krijgen.

Onze HR Officer - Krista - heeft voorafgaand aan de startdatum contact met nieuwe collega’s over de administratieve opstart. Deze medewerker zorgt op de eerste werkdag voor het afronden van het administratieve HR-proces en geeft informatie over ziekmelden, (toegang tot) de salarisstrook en andere HR-processen. Ook wordt hier materiaal uitgegeven zoals deurtags en telefoons.

Onze recruiter - Anna - (tevens verantwoordelijk voor onboarding) ontvangt nieuwe collega’s, geeft een rondleiding, stelt ze voor aan de aanwezige Quinters en zorgt voor het eerste weekrooster. Deze persoon gaat tijdens de eerste weken na of iedereen goed is geland.

Onze HR manager - Youandi - neemt de nieuwe collega’s in de eerste werkweek mee in HR-projecten zoals het Feedbackproject en Q-cycles voor een goede ontwikkeling en beoordeling.

Onze marketingmanager - Jeroen - vertelt het verhaal van Quint. Ook wordt hier de marketing, huisstijl en marktpositionering van Quint besproken.

Een van onze cliënt directors - vertelt nieuwe collega’s over het commerciële plaatje van Quint. En natuurlijk hoe Quinters daaraan een bijdrage leveren en hoe matching op projecten ingeregeld is.

De managing director van de nieuwe collega - spreekt nieuwe medewerkers altijd op een van de eerste dagen. Het doel: inzicht geven in hun nieuwe rol en alle belangrijke verwachtingen die daarmee samenhangen.

Vakgoeroes - komen in contact met alle nieuwe Quinters. Deze specialisten kunnen flink wat waardevolle informatie kwijt over hun practise.

De Buddy

Iedere nieuwe collega krijgt een Buddy. Deze collega uit dezelfde practice helpt de nieuwe Quinter bij alles wat hij of zij nodig heeft. Hoe de printer werkt, wat ook alweer de naam is van die aardige medewerker op de backoffice en alle andere vragen die je niet meteen aan een managing consultant stelt. Tevens is het de taak van een buddy om over de ongeschreven regels binnen Quint te vertellen, zodat de nieuwe Quinter zich snel een weg kan vinden in de cultuur.

A warm Welcome!

Uit de evaluaties met de nieuwe Quinters kwam naar voren dat er tijdens de introductieperiode veel op hen afkomt en niet altijd het overzicht hadden of wisten op welke plek welke informatie te vinden was. Daarom heeft onze recruiter een checklist gemaakt met het volledige overzicht van wat iemand allemaal moet doen om goed te landen. Denk aan praktische zaken zoals het installeren van de printer, maar ook een overzicht van documenten die handig zijn om in de beginperiode te lezen. De nieuwe Quinter kan deze in de eerste twee weken zelfstandig afwerken.

Alle practices maken gebruik van een Warm Welcome-Boekje. Opbouw:

  • Welkom en wie-is-wie
  • Algemene informatie over Quint
  • Vanaf dag 1
  • In jouw eerste maand
  • Bij jouw eerste opdracht
  • Work hard, play hard (fun: feesten en partijen)
  • Opvolging en vraag om feedback

De verantwoordelijkheid voor het landen van een nieuwe Quinter in een opdracht ligt binnen de practice. Meestal wordt iemand gekoppeld aan een andere Quinter die hem/haar coacht op de opdracht. Verder leert de nieuwe Quinter on the job het reilen en zeilen. Welkomstpakket

Voor alle nieuwe medewerkers staat een welkomsttas klaar. Deze zit vol gadgets als een multi-oplader en een Moleskine in een Quint-jasje. Ook geven wij een pakket met inspirerende boeken, zoals Feilloos adviseren, Feedback is een kadootje en Pyramid Principle. Wij houden van deze boeken – veel informatie komt terug in onze visie, werkwijze en trainingen.

Quint Academy

Nog zoiets om trots op te zijn: onze eigen Academy, waar we veel vakinhoudelijke trainingen aanbieden aan onze klanten en medewerkers. Nieuwe en oude collega’s kunnen altijd een opleiding volgen. Samen met de managing consultant kiezen zij voor een ontwikkelpad en welke trainingen gevolgd kunnen worden. Die kunnen gericht zijn op een specifiek project, maar ook algemeen van aard zijn.

Evaluaties

We blijven graag op de hoogte hoe het met iedereen gaat. Consultants voeren daarom regelmatig ontwikkelingsgesprekken met de Managing Consultant. Na een maand evalueren we kort hoe het gaat en of er nog ergens hulp bij nodig is, en na 3 maanden evalueren we uitgebreid om ook feedback te kunnen geven op het onboardingsproces zoals deze is en of het haar doel bereikt. Die feedback vinden wij ontzettend waardevol. We delen het direct met het hele HR-team en passen als het nodig is processen aan. Commentaar op collega’s of processen buiten de HR-afdeling? Dan gaan we ook met die personen en afdelingen direct aan de slag om het beter te doen. Na een jaar maken we nog een keer de balans op. HR voert dan opnieuw een gesprek om de voortgang te bespreken van de nieuwe medewerker. Zo zorgen wij dat iedereen zich goed voelt in de organisatie en ingegrepen wordt waar nodig is. Zo haalt iedereen altijd het allerbeste uit zichzelf.

A/B-groep

We zijn trots op alle nieuwe junior consultants die bij ons aan de slag gaan. Of ze nou net zijn afgestudeerd of al wat werkervaring achter de rug hebben, het blijft spannend om in een dynamische omgeving als Quint te beginnen, waar je te maken krijgt met veel verschillende klanten, werken in multidisciplinaire teams en een flinke hoeveelheid vakkennis. Om nieuwe consultants wegwijs te maken in hun nieuwe avontuur, heeft een groep jonge consultants de A/B-groep opgericht. Maandelijks komen deze consultants samen met de groep nieuwe werknemers om te praten en sparren over de onderwerpen die hen bezighouden. De feedback wordt naar HR teruggekoppeld om processen te verbeteren als het nodig is.

“Ben je hier echt nog maar twee weken? Het lijkt al veel langer! Stiekem was ik best een beetje trots toen Anne van HR dit tegen me zei. Doordat ik nét voor de lockdown begon, heb ik naast digitale ook fysieke kennismakingsgesprekken gehad. Nu ik wat mensen ken, is het makkelijker iemand te bellen bij vragen. Ik heb trouwens ook gewoon digitale koffiemeetings ingepland zonder dat ik een inhoudelijke vraag had. Zeker nu we de koffieautomaatpraatjes moeten missen, dacht ik ‘ik doe het gewoon’. Iedereen reageert enthousiast, dus da’s leuk. De selectieprocedure was best pittig, met o.a. een presentatie voor acht collega’s. Dat heeft me wel een vertrouwensboost gegeven; ze hebben me niet zomaar aangenomen! Ik voel aan alles dat ik meer dan welkom ben. Op mijn eerste dag stond er een rugzak vol met boeken voor me klaar, er was een lunch ingepland zodat ik niet alleen hoefde te eten en mijn leaseauto werd de dag vooraf al thuisgebracht. Wat ook fijn is: ik heb de maand december meteen volgepland met trainingen. Nu ik nog geen concrete opdracht heb lopen, is dit de ideale tijd voor zelfontwikkeling.”

Marieke Jonker

consultant